TripleSix napisał(a):Nie ma czegoś takiego, że w wyniku korupcji jakiegoś sprzętu czy człowieka nie ma na stanie - nie ma tylko części kasy, którą ktoś zajumał. To inna para kaloszy. Chyba logiczne, że to, co idzie do SIPRI, to wzorowo prowadzone książki przychodów i rozchodów.
Tam są tylko oficjalne wydatki. Natomiast doświadczenie uczy, że w takich Niemczech więcej tych pieniędzy trafi tam gdzie miało trafić niż w przypadku Rosji
Cytat:Reasumując, siłę armii pokazuje portal global.firepower. Oczywiście, co pokazał Pilaster, można wszelkie dane nagiąć tak, że Arabia Saudyjska stoi wyżej od Rosji. Można. Tylko, co z tego wynika prócz poklasku paru adoratorów? Nic nie wynika.Zatem tylko czekać jak ukraińska armia zrobi z Rosjan pasztet za pomocą swoich 400 samolotów bojowych 4100 czołgów, 6000 transporterów opancerzonych. Wszak to znacznie więcej niż to co ruscy aktualnie mają przerzucone w jej okolice. A jak jeszcze zmobilizuje 15 000 000 chłopa gotowych wg tego rankingu do służby pod broń to zatrzyma się dopiero na Wyspach Kurylskich.
Przecież ten ranking mierzy głównie to jak mocna jest dana armia na papierze. Gdyby Polska wpisała na stan wyposażenia armii wszystkie t-34 stojące w muzeach oraz miastach jako pomniki to pewnie od razu awansowała by w tym rankingu o kilka pozycji w górę, bo stan czołgów by nam się powiększył

Baptiste napisał(a):1. Technologia to nie koszta produkcji. Dlatego wiele firm produkuje w Chinach czy Indiach.
Ja nie pisałem o kosztach produkcji ale o kosztach utrzymania sprzętu w gotowości bojowej. Rosyjska Łada może być tańsza w produkcji od Mercedesa (jakość też będzie gorsza) ale w utrzymaniu raczej tańsza nie będzie - wręcz przeciwnie. Może się nawet okazać, że Rosjanina taniej wyjdzie utrzymanie nowego mercedesa niż nowej łady.
Cytat:2. Rzecz jasna nie wszystkie czołgi rosyjskie mają taką samą wartość bojową co czołgi takie jak Merkawa.Przecież, ranking na który się powołujesz nie widzi żadnej różnicy między rosyjskim T72B a Merkawą.
Cytat:Aby ją uwzględnić potrzebne byłyby dokładne informacje na temat tego ile w danej walucie uszczupla ona kwoty przeznaczane na armię.Dlaczego sądzisz, że korupcja w armii będzie znacząco mniejsza niż w innych sektorach w danym państwie?
Cytat:Bawiąc się w Pilastra powiem-jeżeli masz lepszy to mi go wskaż.Ten ranking na prawdę niewiele nam mówi o realnej sile armii (serio sądzisz, że Ukraina to 6 potęga militarna w Europie?)
Lepszym (chociaż wciąż pozostawiającym wiele do życzenia) jest uwzględnienie wydatków na armię w porównaniu do wielkości tej armii. (nie chodzi mi o prostą zależność liniową)
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"