DziadBorowy napisał(a):VAT i akcyza to spora część podatków jakie płaci przeciętny Kowalski. A i co do reszty nie jest aż tak różowo. Teoretycznie stawki PITu np w UK są wyższe niż u nas. W praktyce zazwyczaj są niższe ze względu na znacznie wyższe progi podatkowe. Tam zanim nie przekroczysz ~40 000 złotych rocznego dochodu PITu w ogóle nie płacisz. U nas kwota wolna to coś koło 3000 złotych (jedna z najmniejszych w Europie). Realnie więc mimo wyższych stawek większość Anglików płaci procentowo mniej tego podatku niż Polacy. I całe zestawienie szlag trafia.Musiałbym znaleźć info o udziale tych zarabiających =< kwoty wolnej od podatku i uwzględnić ten udział w obliczaniu średniej dla PIT. Jednak mogę się założyć o flachę, że, o ile zmniejszy to nieznacznie średnią, to na pewno nie o ponad 5 p.p., bo w większości krajów UE występuje silnie progresywny system podatkowy, a same wahania w dolnym kwartylu płatników są tam mało istotne z punktu widzenia docelowego obciążenia.
Cytat:Zresztą nie wiem dlaczego miałoby mi być lepiej przez porównanie z zachodem. Porównuję ile ja płacę podatków, co za to otrzymuję i wychodzi mi, że te 50% dochodu który oddaje państwu to jest jednak dużo. A, że Szwed płaci więcej - no cóż - to jego problem nie mój. Takie myślenie do niczego nie prowadzi. Jakby średnie obciążenie podatkowe na zachodzie wynosiło 95% a u nas tylko 80% to dalej niesłuszne byłoby twierdzenie, że podatki są za wysokie?Dalej. Bo jak mówisz o czymś, że jest "za wysokie" to zawsze musisz z czymś odpowiednim to porównać. Ważne jest to pogrubione słowo, bo np. głupio jest mówić o Jasiu - licealiście, że jest "za wysoki" względem Jasia z podstawówki, ale można tak powiedzieć względem Andrzeja - też licealisty, a najlepiej względem uczniów płci męskiej klasy Jasia z liceum.
Natomiast określenie "Jasio jest za wysoki" jest po prostu debilne.
Cytat:Nie na to jednak chciałem zwrócić uwagę. Z badania tego wynika, że wbrew powtarzanej propagandzie Polacy wcale nie chcą państwa socjalistyczno-opiekuńczego, które będzie pobierało wysokie podatki i za to dbało o podatników. Większość mając do wyboru większe podatki i większa pomoc państwa a mniejsze podatki i radzę sobie sam wybrała by tą drugą opcję. Przynajmniej wg tego badania.Tak, to akurat ciekawy i dość pozytywny rezultat tego badania. Człowiek powinien żyć w przeświadczeniu, że państwo mu nie pomoże, natomiast państwo powinno tak działać żeby pomagać, tylko wtedy, kiedy zajdzie taka konieczność, a nie potrzeba.