Sziurad napisał(a):Straszne..., a Rosja upadła już czy jeszcze nie, bo chwilę mnie nie było:-)
Fakty:
1. Putin zwiększył poparcie do >80% wewnątrz
Każdy wynik poniżej 97% to dla niego jednak zupełna klęska :lol2:
Cytat:2. Podbudował ducha rosyjskiego i wiekszośc Rosjan za to taką namiastkę jest w stanie się wyrzec unijnych zapiekanekEfekt chwilowy. Rosjanie duchem rosyjskim się nie najedzą gdy zaczną się takie problemy jak za Jelcyna - a niedługo zaczną.
Cytat:3 Udowodnił, że jak tylko sobie pierdnie, to cały świat nie wie co robić ...Pokazał raczej, że zamiast kulturalnego człowieka jest gościem głośno pierdzącym przy stole. Za co będzie musiał zapłacić niedługo rachunek.
Cytat:4. Udowodnił, że nie ma jedności w żadnych strukturach ponadpaństwowych w krajach UE, liczy się interes regionu, czy danego państwaTak jakby nikt wcześniej nie wiedział, że polityka Unii jest wypadkową interesów poszczególnych państw. W następnym kroku Putin zapewne udowodni poprawność teorii heliocentrycznej :lol2:
Cytat:5. Udowodnił, że handelek kwitnie pomimo sankcjiRaczej przekonał się, że rynki kapitałowe rządzą się swoimi zasadami. 70 mld dolarów w plecy w trzy miesiące za krymską awanturę to nie w kij dmuchał.
Cytat:6. Udowodnił, że kraje UE są zależne od kontraktów z Rosją. Gdzie one będą sprzedawać jak nie mają za dużo nowych rynków?Wymiana handlowa Rosji z Unią to połowa ich obrotów handlowych - Uni z Rosją 5%. W następnym kroku Putin udowodni dla odmiany poprawność teorii geocentrycznej :lol2:
A dzięki zamieszaniu na Krymie dawno w kwestiach bezpieczeństwa energerycznego i ograniczenia dostaw z Rosji nie rozmawiało się w Europie tyle co teraz.
Cytat:7. Zmniejszył postępujące zadłużanie Rosji w zakresie umowy z Ukrainą nie musząc renegocjować umowy gazowej. Odciął sie od dawania gazu za pół darmo w imię tego, że Ukraina wejdzie z nim w unię. (na początek 16 mld $)Kolejna bzdura. Z powodu zamieszania gospodarczego wywołanego awanturą na Krymie zadłużenie Rosji wzrośnie.
Cytat:8. Skłócił UE, widać było, że nie ma jedno głosuGdzie Szuriad miał takie widzenia :lol2: Ja tam widziałem, że Putin został potępiony jednogłośnie.
Cytat:9. Nie musi płacić za bazy wojskoweZa to co roku na utrzymanie Krymu będzie wykładał znacznie więcej niż kosztowało go utrzymanie baz. Znowu na minus.
Cytat:10 Zwiększył obecność militarną w tym regionieFakt. Tylko co z tego?
Cytat:11. Za free przejął większość flotyI teraz będzie musiał ponieś koszta złomowania tego sprzętu.
Cytat:12. Zagroził Londongradowi, że oligarchowie wycofają inwestycje z GBO tym jakie wrażenie zrobiły te groźby na Londynie pokazuje to, że UK przyjmowało najtwardsze stanowisko wobec Rosji:lol2:
Cytat:13. itd, itd, itdLećmy dalej
14. Putin odkrył lekarstwo na raka.
15. Putin uleczył trędowatego
16. Putin nauczył się rozmawiać ze zwierzętami.
17. Duma przyjmuje dogmat o niepokalanym poczęciu Putina.
:lol2:
Cytat:ach, zapomniałem, zaanektował kawał terenu wolnemu państwu i nikt nie ruszył nawet palcem. Pogadali, pokrzyczeli, a Krym jest mój;-)Za rok czy dwa nie będzie go stać nawet na taką awanturę jak na Krymie. Recesja w Rosji zacznie się już w 3 kwartale tego roku.
Za rok, dwa - tak jak Hitler - "upomnę się" o dalsze kawałki tortu, bo pretekst i poparcie jest w tym zakresie...
Cytat:2:0 dla Putina (niestety)Chyba 13:0 w wg tego co napisałeś, nie licząc itd,itd,itd.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"