ErgoProxy napisał(a):Dobrze, pośmialiśmy się (znaczy, ja się uśmiechnąłem, a Wilk wyszczerzył zęby) - a teraz poproszę o scenariusz pomocy II RP i o rys geostrategiczny III RP w ujęciu Wilka. Znaczy, o odpowiedzi na te części poprzedniego mojego posta, które zostały pominięte.
Odpowiedź wymagałaby zagłębienia się w temat, czego nie chce mi się robić, bo mi się nie chce. Zresztą nawet gdyby mi się chciało poszukac odpowiednich materiałów i cokolwiek przedstawiać, to spotkałoby się to z identyczna reakcją, jak wówczas kiedy pisałem tutaj o tym że niekoniecznym było zrzucac bomby atomowe na Japonię, ponieważ w żadnym razie nie przyczyniło się to do zakończenia wojny, która już wtedy była skończona na korzyść Stanów. Zwyczajnie wygodniej jest dla interesów i demagogii trzymać się pewnych ustalonych wersji historii. Lewicowiec zaciekle będzie wierzył w "miliony zabite przez inkwizycję", pro-amerykaniec w konieczność zbombardowania Japonii atomówkami i naiwny sojusz Polski ze Stanami, itd. Nie chce mi się obalać dogmatów, kiedy wiem ze nieważne co bym zaprezentował, i tak nic nie obali wiary, przekonań, i wersji przyjętych z wygody. :] Zbędny trud.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.