FlauFly napisał(a):Nie wiem czy takowe były, ale były zobowiązania Anglii dla Polski wobec walki z III Rzeszą z których się nie wywiązali.Ależ wywiązali się. Jak sądzisz ile czasu trzeba, by po podpisaniu sojuszu można go było wdrożyć w życie ale tak realnie, a nie tylko deklaratywnie?
Przypominam polsko-brytyjski układ sojuszniczy został zawarty 25 sierpnia, a już 1 września trzeba było się zacząć z niego wywiązywać. Tymczasem Anglia wypowiedziała wojnę 3 września, mimo że nie była przygotowana na wojnę. Pokazały to wydarzenia jeszcze w Dunkierce, cały rok później, a co dopiero w 1939. Brytyjczycy sądzili być może, że podpisanie tego układu da im trochę czasu, Polska też nie była przygotowana na wojnę z Niemcami. Całe dotychczasowe działania i plany zbrojeniowe były dostosowane do wojny z ZSRR.
Układ zobowiązywał strony do pomocy militarnej oraz do tego, że żadna ze stron nie zawrze osobnego pokoju z agresorem. Brytyjczycy się wywiązali, nie zawarli pokoju z Rzeszą, mimo że było już dość cienko i prowadzili działania zbrojne aż do zwycięstwa.
Dodam, że układ sojuszniczy miał tajny aneks, który precyzował, że chodzi o sojusz wyłącznie w razie napaści ze strony Niemiec.
Cytat:to nic to nie miało znaczeniaOczywiście, że nie miało. Sojusz nie był wymierzony przeciwko ZSRR.
Cytat:Oczywiście, Anglia przecież była "pragmatyczna"No bo tylko Polacy potrafią być tak beznadziejnie niepragmatyczni, wyobrażali sobie bóg wie co i jak widać do dziś takie myślenie nam zostało.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.