Kontestator napisał(a):Liberał argumentujący w ten sposób jest jak ktoś twierdzący "patrzcie rzeka została zatrzymana a więc wybudowana przez nas tama nie jest już potrzebna. Zburzmy ją a woda na pewno zostanie na swoim miejscu".
Tą tamą chroniącą przed falą skrajnej nędzy jest socjal.
Nic podobnego. Nędze przezwyciężyliśmy dzięki akumulacji kapitału oraz temu, że socjalizm udało się utrzymać w Europie w jako takich ryzach.
Gdyby nie taka industrializacja socjaliści nie mieli by z czego dzielić, gdyby nie powstrzymano ich zapędów do dzielenia również nic do podziału by nie zostało. To raczej myślenie socjalistów przypomina kogoś kto wchodząc do magazynu pełnego jabłek zaczyna kombinować jak tu poderżnąć gardło właścicielowi sadu

Cytat:Nie wiem co masz na myśli mówiąc siłą gdyż ja nie uważam podatków z zabieranie czegoś siłą m.in. dlatego, że bogacz nie jest samotnym atomem ale członkiem społeczeństwa funkcjonującym na pewnych zasadach m.in. pobierającym podatki.Przecież nie postuluję zniesienia podatków. Kwestionuję jedynie ich redystrybucyjny charakter gdyż hasło "od każdego wedle jego zdolności każdemu według potrzeb" do mnie nie przemawia.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"