Hans Żydenstein napisał(a):http://www.telegraph.co.uk/earth/copenha...world.htmlA po co to wrzucasz? Nikt tu chyba za zero growthem nie agituje (oprócz pitbbpla, ale on nie jest dyskutantem, tylko botem z Partii Zielonych). W zasadzie jedyną osobą, która publicznie promuje (w Polsce) tą dziwaczną ideę jest pan Janusz Korwin-Mikke. Wydaje mi się, że może być krypto-zegiem
Tutaj coś o filozofii "zero wzrostu gospodarczego", która ma uchronić nas przed globalnym ociepleniem
a tutaj coś o biblii zegowców http://en.wikipedia.org/wiki/Limits_to_Growth
Z całej reszty posta w zasadzie było jedynie jedno zdanie, z którym mogę polemizować, cała reszta nie miała żadnego merytorycznego elementu, więc sobie podaruję komentowanie prowokacji:
Cytat:Dodam tylko, że Żydzi uważali warunki panujące w obozach koncentracyjnych za surowe, bo nie porównywali ich z gułagami.Bo nie musieli tego porównywać z gułagami, tylko z życiem jakie wiedli przed deportacją do obozu.
Dziad napisał(a):ExodimAbstrahując od tego, że takie podatki nikomu nie byłyby na rękę, a już najmniej państwu, to gdybyśmy je porównali, moglibyśmy powiedzieć, że są niższe niż na Zachodzie, więc biorąc pod uwagę duży zbiór podobnych kulturowo, społecznie, geopolitycznie itd. państw podatki w Polsce nie byłyby za wysokie.
Czy jeżeli na zachodzie podatki wynosiłyby 99% a u nas tylko 90% to czy należałoby uznać przez porównanie z zachodem, że podatki u nas nie są wcale wysokie?
To wynika z syntaktyki takiego porównania.
Inna rzecz, że można mówić o tym, że podatki są za wysokie względem efektywności ich poboru, negatywnego wpływu na gospodarkę itd.
To jednak należałoby najpierw udowodnić, a pan Kowalski, który bierze udział w zalinkowanej przez ciebie sondzie, ma wątpliwe pojęcie o finansach publicznych, ekonomii i wielu synergicznych efektach występujących na współczesnym, skomplikowanym rynku.
Xeo napisał(a):Nawet jak będzie miał 230 cm wzrostu?Tak, bo jak napisałem powyżej, z językowych własności porównania takie zdanie jak "Andrzej jest za niski", "Jaś jest za wysoki" jest puste znaczeniowo.