korsarz napisał(a):od dłuższego czasu sugerujesz, że pracodawcy w tym kraju to wyzyskiwacze.
Część z nich - bez wątpienia.
Cytat:to trzeba zmienić pracę.
Tak, ale to stanowczo za mało. Aby sprawiedliwości stało się zadość trzeba coś zrobić z "kapitalistycznym dobroczyńcą" i jego przedsiębiorczymi metodami, które stosuje wobec swoich pracowników. Trzeba coś zrobić, żeby płacił tyle, na ile się umawiał z pracownikami.
Cytat:to w czym rzecz?
W tym, że kiepskie państwo to nie jedyny problem zwykłego pracownika. Drugim jest kiepski pracodawca.
Cytat:to jest nieprawda
Twoja ideologia to jest nieprawda. Idealizuje pracodawców, demonizuje państwo.
Cytat:, są zawody i firmy w Polsce, które gwarantują wysokie uposażenie.
Zgadzam się. Natomiast w innych zawodach, nie wymagających wysokich kwalifikacji, gdzie łatwo zastąpić jednego pracownika drugim, jest on traktowany jak niewolniczy wół roboczy, któremu można zapłacić jak najmniej za jak największą wykonaną pracę.
Cytat:A jak lumber ma za złe, że zarabia mało to niech założy firmę i sam próbuje być sobie szefem.
Kopsnij kasę to założę, bo kredytu to ja brać nie będę.
Cytat:mówiłem już, to wtedy lumber powinien zmienić pracę.
Od sierpnia zeszłego roku zmieniłem ją cztery razy. Jedna legalna, trzy na czarno (czyli zgodne z ideałem wolnorynkowców). Na własnej skórze doświadczyłem, że gówniany to ideał. Wyjątek - samodzielna praca na czarno, a nie u jakiegoś "dobroczyńcy".
Cytat:Najbardziej niezawodną formą ochrony pracowników jest istnienie wielu pracodawców. A to gwarantuje jedynie gospodarka rynkowa.
A czy obecnie takowa według ciebie istnieje? Według mnie gospodarka, która obecnie występuje nie gwarantuje tego o czym piszesz. Pracowników niewykwalifikowanych nie za bardzo ochrania możliwość wybierania pomiędzy dżumą, cholerą, rakiem, tyfusem i innymi równie atrakcyjnymi opcjami.
Cytat:zatem niech lumber coś robi w tym kierunku zamiast narzekać.
Wiem, wiem. Można np. okraść pracodawcę z elektronarzędzi albo materiałów stanowiących równowartość wypłaty, której się nie otrzymało
Cytat:Pytanie czym się zajmuje lumber i jaki jest popyt na jego usługi.
Obecnie remonty mieszkań. Wylewki betonowe, kładzenie tynków, zabudowy z kartongipsu, sufity podwieszane, malowanie, proste instalacje elektryczne.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać