lumberjack napisał(a):Nie wymiecie, bo po moim odejściu pójdzie tam kto inny przymuszony brakiem środków na życie.
czyli jednak to ludzie są głupi a nie przedsiębiorca? :roll:
lumberjack napisał(a):To za mało. Nie zaspokaja mojego poczucia sprawiedliwosci
i dlatego trzeba kraść?
lumberjack napisał(a):No a tamten, u którego robiłem zlecił mi i spawaczowi wykonanie ogromnej celi w wydzielonej części warsztatu, w której są teraz obecnie przechowywane elektronarzędzia i specjalne, cenne profile aluminiowe. Czyli co zrobił - postanowił zwiększyć zabezpieczenia swojego dobytku, a pracownikom jak przycinał wypłaty tak przycina do tej pory.
i co w tym złego jeśli Wam zapłacił? :wall:
lumberjack napisał(a):Dziękuję za radę, nie wpadłbym na to :*
luz komunistyczne masy już tak mają, że trzeba im pewne rzeczy uświadamiać.
lumberjack napisał(a):Heh, typowy Homo oeconomicusJa mam inny system aksjologiczny.
jaki? kradzież? rozbój? czy bolszewizm? :8O:
lumberjack napisał(a):Można by też w ramach prywatnej inicjatywy zorganizować pracowników i forsować na "przedsiębiorczych dobroczyńcach" lepsze warunki pracy lub lepszą płacę.
można by oczywiście ale nie w takiej formie w jakiej proponuje lumber.
lumberjack napisał(a):Jestem po prostu rozsądny. Jeśli to nie jest kapitalistyczne to trudno. Ryzyka bym się nie bał gdybym miał ryzykować odłożonymi pieniędzmi, a nie pożyczonymi.
no to niech lumber nie narzeka, że mało zarabia skoro a) popyt na jego usługi odzwierciedla się w jego wypłacie b) boi się ryzyka i odpowiedzialności.
lumberjack napisał(a):Ale w gospodarce potrzebni są i tacy niewykwalifikowani pracownicy na produkcji w wielu różnych zakładach. Mi chodzi o to, że powinni być lepiej traktowani.
no własnie, potrzebni są tacy i tacy, więc skoro lumber sam przypisał się do niewykwalifikowanych to czego jeszcze żąda? manny z nieba za kolektywny mesjanizm? 8)
lumberjack napisał(a):Wydaje mi się, że jeśli Xeno zostanie kiedyś oszukany przy wypłacie, to obudzi się w nim komuszy gniew rasowego proletariusza.![]()
do tego aby obiektywnie spojrzeć na rzeczywistość nie trzeba być oszukanym. Weź sie w garśc lumber, stać Cię na to.
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!

Ja mam inny system aksjologiczny.