DziadBorowy napisał(a):Pisałem tu o drobnych firmach. Wiele z nich jako tako egzystuje ale nie może nawet marzyć o żadnych inwestycjach. A podwyżka dla pracowników o nawet drobną kwotę sprawiłaby spore problemy. Może na realnym przykładzie. Znajoma pracuje za minimalną w szkole językowej i akurat orientuje się w finansach. Przy końcu miesiąca zostaje średnio w kasie około 4 tys złotych.To jest cały zysk A z tego musi zostać jeszcze na okres wakacyjny - dla właściciela na utrzymanie oraz na opłacenie części pracowników - zajęć nie ma ale rekrutacja na następny semestr odbywa się właśnie wówczas. Tutaj ciężko o jakimkolwiek polu do podwyżek nawet o drobne kwoty bo nagle okazałoby się, że właścicielka pracująca w tej szkole na pełnym etacie nie wyciąga na miesiąc nawet tyle co najmniej opłacani pracownicy. A takich firm jest na prawdę sporo.
Jakbym pracował w takiej firmie, to by mi nie przyszło do głowy narzekać na pracodawcę.
Cytat:To nie jest tak, że jak już ktoś ma firmę i zatrudnia ludzi to od razu stać go na sportowe auta i wczasy w tropikach z całą rodziną. A taki mit niestety wciąż da się spotkać.
Tylko tak się w moim przypadku widocznie nieszczęśliwie składa, że trafiałem do owych firm mitycznych.
Szef firmy X, co posiada - jeep BMW, jeep Ford Ranger, Citroen Jumpy, Citroen Nemo, Mercedes jakiśtam, Toyota RAV4 i nowe mieszkanie dla synka. Mała rodzinna firma, w której pracuje 6 osób, które nie mają płacone np. za urlop, bo szefowi jest ciężko...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać