Socjopapa napisał(a):Czyli tak naprawdę afery nie ma, skoro nie da się znaleźć przepisu pod który dałoby się to podciągnąć. Przypominam, że w polskim systemie prawa za odmowę sprzedaży towaru można dostać grzywnę, więc nie jest tak, że w Polsce prawo tak mało rzeczy reguluje.
To w jakiś sposób ma mnie przekonać do tego, że w polskim systemie prawa nie powinien istnieć przepis na podstawie, którego Prezes NBP mógłby być byłby pociągnięty do odpowiedzialności karnej w przypadku wyjścia na jaw jego oczywistej współpracy z rządem w kwestii emisji pieniądza bez pokrycia, aby w dalszej kolejności próbować łatać nimi dziurę budżetową? Bo do tego praktycznie sprowadzały się pomysły obydwu tych panów.
Socjopapa napisał(a):Politycy kłamią - no halleluja. Przed taśmami wszyscy z otwartymi gębami śledziliśmy każdy ruch ust kochanego premiera, któremu ślepo wierzyliśmy.
Ja być może i Ty również, ale owszem była całkiem spora rzesza ludzi, która to robiła. Nie jest też ważna kwestia tego, że tak było, ale kwestia tego, że wyszła ona na jaw. Dopóki coś nie jest oczywiste można jeszcze udawać, że tego nie ma. Tyle, że teraz już tak nie jest.
Socjopapa napisał(a):Generalnie to nie rozumiem o co z tym chodzi, ale patrz wyżej.
Jeżeli ktoś prowadzi zupełnie inną politykę od tej, o której zdaje sobie sprawę, że powinna być prowadzona to ma chyba podwójne standardy. To tak na moje standardy. Natomiast co do reszty to też patrz wyżej.
Socjopapa napisał(a):A konkretnie?
Pomyłka... tu chodziło mi o inne nagranie.
Socjopapa napisał(a):Bo jak wiadomo wszystkie poprzednie rządy były a następne będą składały się z samych profesjonalistów... Żarty sobie robisz? Nie od wczoraj wiadomo, że kolejne rządy zastanawiają się tylko jak się nachapać. PO w niczym nie odstaje od poprzedników i następców.
No i wybacz, ale właśnie o tym podejściu piszę. To, że w obecnym parlamencie nikogo takiego nie ma nie oznacza jeszcze, że świat składa się z samych bezideowych skurwysynów.
Socjopapa napisał(a):Co masz na myśli?
Słowa Sikorskiego i Karpińskiego.
Socjopapa napisał(a):A alternatywa jest lepsza? Tak pytam, bo wszyscy się podniecają tymi taśmami jakby tam wuj wie co zostało powiedziane, a tymczasem wygląda, że zostało powiedziane to co od dawna wiadomo, plus parę informacji, które raczej dobrze niż źle o ministrach świadczą.
Na obecną chwilę może i nie będzie, ale dla mnie chodzi tu nie tylko o efektywność, ale i o zasadę. Rząd po fakcie totalnej kompromitacji powinien podać się do dymisji i tyle.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
K.Bunsch