Argen napisał(a):To w jakiś sposób ma mnie przekonać do tego, że w polskim systemie prawa nie powinien istnieć przepis na podstawie, którego Prezes NBP mógłby być byłby pociągnięty do odpowiedzialności karnej w przypadku wyjścia na jaw jego oczywistej współpracy z rządem w kwestii emisji pieniądza bez pokrycia, aby w dalszej kolejności próbować łatać nimi dziurę budżetową? Bo do tego praktycznie sprowadzały się pomysły obydwu tych panów.
Jesteś pewien, że o to chodziło? Bo z tego co czytałem właśnie nie o coś takiego chodziło.
Zresztą, nawet gdyby, to ma Cię przekonać, że dodruk pieniądza jest praktykowany przez każdy kolejny rząd przy poparciu większości obywateli, którzy nie widzą w tym nic złego - trudno doszukiwać się afery w czymś co jest powszechnie znane.
Argen napisał(a):Ja być może i Ty również, ale owszem była całkiem spora rzesza ludzi, która to robiła. Nie jest też ważna kwestia tego, że tak było, ale kwestia tego, że wyszła ona na jaw. Dopóki coś nie jest oczywiste można jeszcze udawać, że tego nie ma. Tyle, że teraz już tak nie jest.
Kłamstwa kolejnych rządzących raczej są oczywiste - szczególnie w dobie internetu, kiedy łatwo jest zestawić archiwalne wypowiedzi polityków z ich aktualnymi działaniami i słowami. Trudno doszukiwać się afery w tym co powszechnie znane.
Argen napisał(a):Pomyłka... tu chodziło mi o inne nagranie.
Przyznam, że nie rozumiem zarzutu - wiadomo, że więcej środków z dotacji trafi na zachód, niż na wschód. W ogóle nie widzę jak miałoby być inaczej.
Argen napisał(a):No i wybacz, ale właśnie o tym podejściu piszę. To, że w obecnym parlamencie nikogo takiego nie ma nie oznacza jeszcze, że świat składa się z samych bezideowych skurwysynów.
Oczywiście, ale zgodzisz się chyba, że problem tkwi w samym systemie, a nie w tej czy innej partii? Ten system promuje bezideowych skurwysynów. Należy więc stwierdzić, że nie afera, bo PO coś tam, lecz "oto kolejny dowód, że należy zmienić system polityczny". A jakoś nigdzie nie zauważyłem takiego stwierdzenia - za to widziałem nawoływania, że PiS musi wygrać... Leczenie dżumy cholerą jakoś nigdy nie wydawało mi się sensowne.
Argen napisał(a):Słowa Sikorskiego i Karpińskiego.
Mniejsze zło.
Argen napisał(a):Na obecną chwilę może i nie będzie, ale dla mnie chodzi tu nie tylko o efektywność, ale i o zasadę. Rząd po fakcie totalnej kompromitacji powinien podać się do dymisji i tyle.
I zamiast lewicy bezbożnej mielibyśmy lewicę pobożną. Nie dostrzegam istotnej różnicy.
Wilk: no właśnie o to chodzi. Cała sprawa nie pokazuje, że rząd jest chujowy (bo to od dawna wiadomo), ale potwierdza tylko po raz kolejny, że system jest chujowy. Ale tego jakoś nikt nie pisze.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd