Argen napisał(a):Niekoniecznie, ale nawet jeśli nie to powinno zostać przeprowadzone w tej sprawie dochodzenie i na jego podstawie stwierdzić by należało, że było inaczej. Sprawa z kolei została zamieciona pod dywan.
Hmm, jeśli to o czym mówili Belka z Sienkiewiczem nie wskazywało na przestępstwo (a emisja pustego pieniądza, nawet gdyby o to chodziło, przestępstwem nie jest) to odnośnie czego miałoby być dochodzenie?
Argen napisał(a):To, że coś jest powszechnie znane albo uznawane nie czyni go dla mnie akceptowalnym.
Chwila, chwila. Na razie rozmawiamy o tym czy faktycznie jest afera, a nie o tym, że "na najlepszym z możliwych światów..."
Argen napisał(a):Wcześniej można było zakładać przynajmniej głupotę albo jakąś formę ignorancji... po ostatnich sondażach i o to ciężko.
Słodka naiwności. Nigdy nie słyszałeś frazy, że lepszy znany diabeł?
Argen napisał(a):Konsekwencje istnienia tego funduszu uważasz za właściwie? Ja nie.
Przyznam, że nie rozumiem - jestem eurosceptykiem, jeśli o to chodzi.
Argen napisał(a):Oczywiście.
OK. Konsekwentnie powinniśmy więc domagać się zmiany systemu, a nie zmiany rządu, bo to jest jak przyklejenie nowego plastra na ropiejącą ranę.
Argen napisał(a):Być może.
Oczywiście, ale Sikorski to nie rząd, tylko jeden minister, co kłapie paszczą jak baba na jarmarku.
Argen napisał(a):Idąc na taki kompromis ja obecnie dajemy kolejnym skompromitowanym rządom wymówkę do zatrzymywania swoich stołków niezależnie od zastanej sytuacji...
Uważasz zmianę dla zmiany za korzystną? Zapewne wiesz dlaczego obecnie mamy konstruktywne wotum nieufności?
Argen napisał(a):sprawiamy, że mogą czuć się bezkarnie
Czyli powiadasz, że jak teraz rząd poda się do dymisji to następny będzie już kompetentny i uczciwy? Oh my sweet summer child...

Argen napisał(a):i dodatkowo uniemożliwiamy w przyszłości - jeżeli kiedyś taka nastąpi - przejęcie władzy przez rząd potencjalnie lepszy niż ten ówczesny.
Chyba coś Ci się w zdaniu poprzestawiało, ale chyba zrozumiałem - w jaki sposób uniemożliwiamy zmianę rządu na lepszy, nawet przy założeniu braku zmiany systemu? Ludność straci możliwość głosowania na lepszych?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd