Argen napisał(a):Oczywiście, że słyszałem. W ten sposób można usprawiedliwić wszelki marazm i pasywność. Czyli ponownie to o czym wcześniej pisałem.
Można też uzasadnić rozsądne podejście pt.: nie wprowadzania zmian dla zmian. Widzisz coś nierozsądnego w przygotowaniu się do zmiany systemu zamiast naklejania nowego plastra i tworzenia iluzji, że problem został rozwiązany?
Argen napisał(a):Ja również jestem, ale ja nie do końca o tym. Konsekwencją istnienia tego funduszu jest najwyraźniej sztuczne narastanie różnic pomiędzy wschodem, a zachodem Polski.
OK, ale to zamyka się w kwestii eurosceptyczności.
Argen napisał(a):Zgadza się, ale w dalszej kolejności, gdyż nie jest możliwa natychmiastowa zmiana systemu, a nie wypadałoby się przed osiągnięciem takiej możliwości kompletnie wykrwawić.
Czyli wracamy znowu do oczekiwania, że następny rząd będzie lepszy. Z czego wypływa wniosek, że będzie lepszy, skoro historycznie ani systemowo nic na to nie wskazuje?
Argen napisał(a):To nie byłaby zmiana dla zmiany, ale zmiana nie pozwalająca na powstanie niekorzystnego dla państwa precedensu
A to byłby pierwszy rząd, który został "rozliczony" w trybie wyborów? No chyba nie. Dlaczego więc zakładasz, że tym razem efekt będzie inny?
Argen napisał(a):skoro już raz można było to zrobić to czemu nie kolejny.
Ale wiesz, że ten mechanizm od dawna istnieje? No chyba, że zauważyłeś skok jakościowy rządu po tym gdy po raz kolejny rząd z opozycją zmienili się miejscami?
Argen napisał(a):Nie wiem jak to z tego wywnioskowałeś.
Skoro twierdzisz, że dzięki temu nie będą czuli się bezkarnie, to oczekujesz zmiany obecnego stanu faktycznego.
Argen napisał(a):Widzę, że zakładasz uzyskanie większości parlamentarnej przez zwolenników zmiany reżymu.
Nie, zakładam, że skoro stan ujawniony nie jest gorszy od znanego, a nie ma szans na poprawę stanu znaneg (na razie) to rzucanie się na hurra na zmianę, która będzie kosmetyczna jest zwyczajnie mało rozsądne.
Odwołanie rządu będzie sprawiało (dla niektórych) wrażenie, że coś się poprawiło, że coś osiągnięto i skutecznie postponuje zmianę systemu - a to jest gie prawda, że obecnie zmiana rządu będzie czymś więcej niż kosmetyczną zmianą. Zamiast lewicy bezbożnej będzie nami rządzić lewica bezbożna. No chyba, że widzisz to inaczej i sądzisz, że obecnie zmiana rządu faktycznie przyniesie poprawę stanu znanego.
Zmiany jeśli mają być wprowadzane muszą mieć przewidywane pozytywne skutki albo będą tylko kreować nowe, nieznane zagrożenia - to oznacza właśnie "lepszy znany diabeł".
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd