Wilk napisał(a):Moim zdaniem to całe "grilowanie Ukrainy" miało bardzo istotny cel. UE wchodzi w fazę kryzysu tożsamości, co pociąga za sobą brak integralności.
A to jakaś tożsamość unijna wystąpiła kiedykolwiek? Poza sferą deklaracji, oczywiście. No i jak ta tożsamość miała się przejawiać, skoro cyrk na Ukrainie tylko pokazał jak bardzo poróżniona wwnętrznie, niemrawa i słaba jest unia w kryzysie i jak każdy ciągnie w swoją stronę mimo wspólnego interesu.
Cytat: UE dorobiła się zwyczajnie bardzo wielu wewnętrznych wrogów.
Tak samo jak Rosja. Prowadząca regularną wojnę na własny, terytorium. Nie wiem czy będzie ze dwa tygodnie od ostatniego raportu Dumy, w którym informowali że w ciągu roku ubili ponad 6000 Czeczenów i zlikwidowali wiele składów amunicji. I tak od lat, a teraz są w jeszcze większej dupie, bo zyskali oficjalnie zewnętrznych wrogów chętnych obficiej finansować wewnętrznych. Wcale bym się nie zdziwił jak przy pierwszej okazji okaże się że za parę lat przy okazji rosyjskiego Majdanu scenariusz ukraiński ponownie wystąpi tyle że Republiki będą się rodzić na Kaukazie i Syberii.
Cytat: Zainicjowanie rewolucji na majdanie mogło mieć (i na pewno miało) na celu wkurwienie Rosji, i Putina, tj. oczekiwano rosyjskiej reakcji, i się jej doczekano.
Wątpię. Raczej liczyli na to że Janukowycza da się przekupić, tak jak całą resztę. Ten manewrował próbując naśladować Baćkę i kiedy Putin się zgodził na warunki, to się okazało że setki tysięcy ludzi sądzący (poniekąd słusznie) że teraz to już nic się nie zmieni wyszło na ulicę i stało. Prezydentowi to odpowiadało reszcie nie bardzo. Janukowycz nie stłumił w zarodku drugiej rewolucji, to rewolucja stłumiła Janukowycza. Cięta opozycja na pretekst tylko czekała, formacji paramilitarnych jest tam od pyty (prawy sektor to przecież połączona drobnica która stworzyła wspólny nacjonalistyczny front), pieniędzy na cel wykorzenienia poprzedniej władzy nigdy tam nie brakowało. I ci co wykadali, władzę zdobyli. A Ruscy z tym faktem poradzić sobie nie mogli, bo stracili sowjego człowieka. Putin żeby móc interweniować i ludowi wyłożyć dlaczego muszą to twierdzili że faszyści i antysemici władzę zdobyli, jacy to faszyści to było widać po tym jak Prawy sektor kończył kiedy już się nie przydał, a jacy to antysemici to wystarczyło się przyjrzeć kogo obsadzali na stanowiskach. Premier potomek Żydów z Węgier, największy zwolennik rządu Kołomojski tyż Żyd został ichnim wojewodą...
Cytat: Media potrąbiły o "rosyjskiej agresji" i "potencjalnym ataku Rosji" na między innymi Polskę, dzięki czemu powstało poczucie zagrożenia - niekoniecznie realnego - które zmusiło wielu do opowiedzenia się po której są stronie tak sprowokowanego 'konfliktu". I tak ci, którzy do niedawna nazywali UE "eurosocjalizmem" czy eurokomunizmem" nagle stali się sympatykami Unii, a ci, którzy pozostali na swoich kontestatorskich i krytycznych względem Unii stanowiskach dorobili się łatki "pożytecznych idiotów" czyli ludzi których się nie słucha, a eurokraci i zachodnia gospodarka może się bezpiecznie przeciągnąć w wygodnym fotelu. :]
I w tej wygodzie do foteli brukselskich dorwał się FN, UKIP i KNP? Ja tam nie wiem z jakich założeń reszta wychodziła mi się podobają projekty międzymorza i państw buforowych na wschodniej granicy. Niech się kto inny z ruskimi użera...
Cytat: hehe nawet wolnorynkowego Korwina przerobiono na pożytecznego idiotę, kiedy tylko na szachownicy pojawił sie ów "konflikt". Tak się manipuluje durnymi masami. :|
A to kiedyś Korwinowi nie doklejano łatki idioty? Ja tam odniosłem wrażenie że do tej góry gówna jaką go obrzucano, kolejna łatka się przylepić nie chciała. Żeby było śmiszniej to moje zdanie i Korwina w stosunku do Rosji po części są tożsame. Zwłaszcza z jej integralnością i odległością od polskiej granicy...
Sebastian Flak