Machefi napisał(a):Ja twierdzę.
W porządku tyle, że to bzdura. Dyktatura oparta na złych założeniach przegra z demokracją opartą na założeniach być może nie idealnych, ale za to takich, których jakość uległaby uśrednieniu wskutek natury tego systemu.
Cytat:Tego zaś nie twierdziłem.Ja twierdziłem.
Cytat:Nie doprowadziła, tylko nie była w stanie przeciwdziałać jego zwycięstwu gdy dostał zbyt dużo władzy, z powodów oczywistych siła skupiona w jednym ręku działa efektywniej niż w wielu.
A dostał ją od wróżki Pixi. To nie może być wina demokracji.:] Władzy tak po prostu zdarza się migrować z ręki do ręki... ma swoje humorki i nic nie poradzisz.
Cytat:Czy ja gdzieś odwoływałem się do historii? To będzie nowa monarchia oparta na własności inna nie była by zgodna z minarchizmem lub zwyczajnie nie była by stabilna.Skoro sami minarchiści nie odwołują się do tego systemu i ani myślą go urzeczywistniać to skąd pomysł, że taki system by powstał. Nikt najwyraźniej nie posiada potrzeby realizowania go w praktyce. Tylko ty myślisz, że będzie on komuś do czegoś potrzebny tymczasem w celu legitymizacji władzy w państwie minimalnym można wymyślić sobie i setkę innych narracji, które będą jakieś podatki usprawiedliwiać. Tutaj właściwie ich ilość jest wprost proporcjonalnie zależna od kreatywności ich autora.
Cytat:Nie jest ważne czego pragniesz tylko do czego dojdzie jak będziesz realizował swoje przekonania. Strajkujący robotnicy z Solidarności też pragnęli czegoś innego niż im wyszło.I ty mi piszesz, że ja mam wysokie mniemanie o sobie? Przynajmniej nie udaje, że jestem wróżbita Maciej.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
K.Bunsch