Argen napisał(a):Dyktatura oparta na złych założeniach przegra z demokracją opartą na założeniach być może nie idealnych, ale za to takich, których jakość uległaby uśrednieniu wskutek natury tego systemu.Nie wiem o czym piszesz ale nie o zdobywaniu władzy, a to jest kontekst tego o czym ja piszę.
Cytat:Ja twierdziłem.Poważnie? Twierdziłeś, że każda dyktatura prowadzi do państwa minimalnego? Tak wynika z logiki dotychczasowej wymiany zdań :lol2:
Cytat:A dostał ją od wróżki Pixi. To nie może być wina demokracji.:]Z wszystkich wymienionych jedynie Hitler dostał coś od demokracji. Porównanie ile dostał, a ile sobie na tej bazie już sam wywalczył, pozwoliło by coś zrozumieć z tego co piszę, ale czy Argenowi będzie się chciało? Dogmat gotowy, demokracja winna, po co szukać uzasadnień dla dogmatu.
Cytat:Skoro sami minarchiści nie odwołują się do tego systemu i ani myślą go urzeczywistniać to skąd pomysł, że taki system by powstał.Szukajcie, a znajdziecie. Mało to pomysłów aby traktować podatek jako abonament za korzystanie z opieki któregoś z POA? Dlaczego POA miałoby sobie nie zagwarantować opraw własności nad terenem, nad którym sprawuje "opiekę", a kierowane jednoosobowo potraktować ten teren jako prywatny jednej osoby zwanej królem? Bo to wbrew ideologii minarchistycznej? Za to zgodne z pazerną ludzką naturą.
Cytat:w państwie minimalnym można wymyślić sobie i setkę innych narracji, które będą jakieś podatki usprawiedliwiać.Państwo minimalne to nie państwo minarchistyczne, takim byłoby państwo ultraminimalne, czyli nie mające przymusowych podatków. No ludzie, lewak ma wam tłumaczyć zawiłości myśli libertariańskiej? Sami nie potraficie sobie znaleźć w co wierzycie, a co jest tylko podobne do tego w co wierzycie?
Cytat:I ty mi piszesz, że ja mam wysokie mniemanie o sobie?Wysokie? Nawet nie pomyślałem o tym, że masz wysokie, pisałem że masz jakieś mniemanie, z którym inni nie muszą się zgadzać. Np. że nie robisz wtrętów, bo nikt jeszcze na to się nie skarżył. Tylko, że oprócz opcji, że nie robisz, jest opcja, nikt się jeszcze nie skarżył.
Edit.
Spójrz, Wilk już optuje za królem.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.