Ja dobrze wiem na czym polega prawdziwy liberalizm, a tu mówiłem o tych naszych praktycznych pseudoliberałach i politykach probiznesowych. I dobrze bez sypania kasy, jest bardzo dobrze jak udowodniłem. Nie daje to korzyści. Prywatyzacja polega na przekazaniu państwowego majątku w ręce prywatne. Środki produkcji dają korzyści wtedy dla prywatnych właścicieli. Ja chciałbym by dawały je wszystkim obywatelom. Sama wolność gospodarcza nie jest zła. Przedsiębiorstwa państwowe będą pracowały dla wszystkich. No dobrze, rzeczywiści wszystko nie pójdzie na stricte konto państwa. Trochę musi zostać w kasie przedsiębiorstwa, trzeba wypłacić pensje, pozwolić mu się rozwinąć, ok. Ale to co pójdzie do państwa pomoże mu funkcjonować. Państwo od zawsze ma jakieś swoje funkcje,w takim przypadku będzie mogło je realizować, do czego potrzebuje pieniędzy. Nacjonalizacja nie jest taka zła, trzeba ją odpowiednio przeprowadzić, itp. Pozwoli ona państwu zarabiać. Proszę powiedzieć, kiedy to komuś zaszkodziło i dlaczego? I proszę nie mówić o PRL, ZSRR, bo tam była gospodarka centralnie planowana, coś planowano i chyba to miało większy wpływ na tamtą sytuację niż nacjonalizacja. Rewolucja boliwariańska w Wenezueli według ONZ miała bezpośrednie skutki pozytywne, Chavez również nacjonalizował i wspierał biednych i potrzebujących. Dbał o to by państwo lepiej sprawowało funkcję wspomagania obywateli( sama idea istnienia organizmu państwowego- istnieje dla obywateli). Skutki były pozytywne, zmniejszyła się śmiertelność niemowląt, wyciągnięto wielu ludzi z biedy. Wenezuela owszem upadła ostatnio z hukiem, ale wpłynęła raczej na to późniejsza polityka. Samą rewolucję instytucje ONZ określiły pozytywnie. Może nie rozumiesz nacjonalizacji i przeszkadza Ci interwencjonizm.
| Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram: Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
| Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber) | 122 | 39.48% | |
| "Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA) | 68 | 22.01% | |
| Interwencjonizm | 29 | 9.39% | |
| Socjalizm | 25 | 8.09% | |
| Komunizm | 17 | 5.50% | |
| Nie wiem | 5 | 1.62% | |
| Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala | 43 | 13.92% | |
| Razem | 309 głosów | 100% | |
| *) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
|
Socjalizm vs. liberalizm
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »