Kto mi powie czym różni się system gospodarczy oparty o wolny rynek z silnie rozproszonym kapitałem (zbudowany z drobnych właścicieli-przedsiębiorców) od systemu gospodarczego opartego o wolny rynek z silnie skoncentrowanym kapitałem (zbudowany z google, apple, amazon, microsoft)?
Odpowiadam od razu.
W pierwszym systemie każdy ma pracę i ma co włożyć do garnka a w drugim systemie całe masy ludzkie zostają wykluczone, wypchnięte ze społeczeństwa, lądują na śmietniku i zdychają z głodu.
Jestem zwolennikiem wolnego rynku. Kto pozwala jednak na nieograniczoną koncentrację kapitału w warunkach wolnego rynku, ten akceptuje zaspokajanie się jednych homo sapiens po trupach innych osobników tego samego gatunku.
-------------------
A teraz ktoś mi odpowie jak do WOLNOŚCI RYNKU ma się:
- państwowy przymus egzekucyjny
- państwowa ochrona nieopodatkowanej własności
- państwowa emisja pieniądza
- państwowa ochrona tajemnic handlowych
śmiech kurwa na sali a nie WOLNOŚĆ
Odpowiadam od razu.
W pierwszym systemie każdy ma pracę i ma co włożyć do garnka a w drugim systemie całe masy ludzkie zostają wykluczone, wypchnięte ze społeczeństwa, lądują na śmietniku i zdychają z głodu.
Jestem zwolennikiem wolnego rynku. Kto pozwala jednak na nieograniczoną koncentrację kapitału w warunkach wolnego rynku, ten akceptuje zaspokajanie się jednych homo sapiens po trupach innych osobników tego samego gatunku.
-------------------
A teraz ktoś mi odpowie jak do WOLNOŚCI RYNKU ma się:
- państwowy przymus egzekucyjny
- państwowa ochrona nieopodatkowanej własności
- państwowa emisja pieniądza
- państwowa ochrona tajemnic handlowych
śmiech kurwa na sali a nie WOLNOŚĆ