Sofeicz napisał(a):Oglądałem kilka, w miarę obiektywnych reportaży i tak właśnie twierdzę. Szczególnie poza opłotkami Moskwy czy Petersburga - jakby żyli w sowieckiej pieczarze.
Tu nawet nie chodzi o technologię ale o sowiecką mentalność i państwową religię jaką wyznają.
To jest zupełna odwrotność naszej.
Sam tę mentalność chyba dobrze poznałem w czasie pobytów w byłym Sojuzie.
Oni się swojej strasznej historii nie wstydzą, wręcz przeciwnie, są z niej dumni.
To jest tym bardziej straszne, żei sami byli największymi ofiarami swojego systemu.
To zaczadzenie nie ma sobie równych.
Będą żreć trawę, zadenuncjują ojca i matkę byleby państwo rosło w siłę.
Więc po co ta mowa o manipulacji? Skoro "mają taka mentalność" i "są dumni ze swojej historii", to znaczy że wszystko co robi Putin znajduje w "ludzie rosyjskim" uznanie. A skoro ja mogę czytać newsy z zachodu w necie i oglądać YT albo FB, to ruscy też to robią.
Słuchałem dzisiaj jak Olejnik gadała w radiu z Millerem. Padło zdanie "mamy pozwalac jak Rosjanie mordują?" Pozwalaliśmy jak mordowali amerykanie na Bliskim Wschodzie, ale wtedy NIE nazywano tego mordowaniem, tylko "misje stabilizacyjne", "misje pokojowe", "walka z terroryzmem", itd. A Rosjanie zwyczajnie mordują, po prostu. I to właśnie jest manipulacja. Wychodzi ze ci Rosjanie, niewazne jaką mają mentalność, sa w lepszej sytuacji niż my. Nas trzeba czadzić radiowo-telewizyjnymi hokus-pokus. A Ruskich nie. :lol2:
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.