Ja tylko przelotem, bo faktycznie nie chcę, żeby temat utonął w - mniejsza. Com miał do powiedzenia, powiedział za mnie Dziad Borowy i powiedział dobrze. Odniosę się tylko do owego ukształtowania pokolenia '78 przez PRL: urodzić się w '78 znaczy nasiąkać treściami propagandowymi w wieku, kiedy jest się na nie najbardziej podatnym, bo przyjmuje się każdą rzecz bezkrytycznie, wliczając w to kontrast między "najazdem" Niemców a "wkroczeniem" Rosjan w atlasie "Moja Ojczyzna". Może to z mózgu wyparować, a może się utrwalić jako podglebie do kolejnych treści, które już człowiek wybiera sobie samodzielnie, jakie mu do podglebia pasują. I jakie mu koją skołatane nerwy.
Nie wiem, czymżeś ty, Wilku, nasiąkał w klasach od pierwszej do piątej i chyba nie chcę wiedzieć. Ale pisz sobie, pisz. Polszczyznę masz potoczystą; szkoda tylko, że są to potoki - wiadomo czego...
Nie wiem, czymżeś ty, Wilku, nasiąkał w klasach od pierwszej do piątej i chyba nie chcę wiedzieć. Ale pisz sobie, pisz. Polszczyznę masz potoczystą; szkoda tylko, że są to potoki - wiadomo czego...