Socjopapa napisał(a):El Commediante: Rosja jest demokratyczna. Fakt, że jest to demokracja w modelu prezydenckim i mocno zamordystyczna, to cóż. Nie znam takiej definicji demokracji, która by mówiła coś na temat poziomu przestrzegania tzw. praw człowieka, itp.
Ale nie istnieje taka definicja demokracji, która by mówiła, że wolność wyboru władzy nie jest niezbędna do zaistnienia demokracji. W Rosji tymczasem wolność wyboru jest nieustannie zagrożona z powodów o których pisałem.
Cytat:Co do mordowania opozycji i dziennikarzy - fakt, u nas się tego nie robi, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Nie jest mi jednak wiadome, żeby morderstwa polityczne stanowiły część ich systemu prawnego.
Jakie to ma znaczenie. Powinny być wpisane w konstytucję?
Cytat:Co do wsadzania do ciupy albo do psychiatryka - nie bardzo wiem do czego pijesz. Do Chodorkowskiego? A skąd wiesz, że w istocie stan faktyczny był taki, że tak długo jak nie podskakiwał za bardzo przymykano oczy na jego wałki podatkowe, a kiedy zaczął za bardzo podskakiwać, ukrócono jego samowolkę, zgodnie z przepisami?
Choćby i do Chodorkowskiego. I znów nie rozumiem dlaczego on się nie kwalifikuje. Sam piszesz, że przymknęli go za podskakiwanie, a nie za podatki. Sprzątneliby go gdyby nie oszukiwał, bo co za oligarcha by tego nie robił.
Cytat:Pamiętaj, że Chodorkowski przeżył.
Toteż piszę, że kogo nie można zabić, to w Rosji się wsadza.
Cytat:Konsultacje społeczne - a jak wyglądają w Polsce?:roll:
Na pewno nie są tak głupie i naiwne jak w Rosji. Codziennie zbierają się setki komisji, które z mniejszym lub większym powodzeniem konsultują. W Rosji masz coroczne przedstawienie.
Cytat:To wszystko są zjawiska, które jak widać jak najbardziej mogą występować w kraju demokratycznym - tak samo jak nielegalne więzienia CIA w Polsce czy sprawy a la Roman Kluska. "Cudze chwalicie, swego nie znacie".:eek: Wybierasz w Polsce władze, które i tak zrobią co zechcą (z zastrzeżeniem grup nacisku). W Rosji jest tak samo.
Nie przekonasz mnie, że polska i rosyjska władza jest równie bezczelna. Jest różnica między mordowaniem, a wrabianiem czy nagrywaniem na taśmy.