El Commediante napisał(a):Ale nie istnieje taka definicja demokracji, która by mówiła, że wolność wyboru władzy nie jest niezbędna do zaistnienia demokracji. W Rosji tymczasem wolność wyboru jest nieustannie zagrożona z powodów o których pisałem.
Nie widzę związku. Z racji, że kogoś zniszczono czy zabito, system polityczny w Rosji się nie zmienił.
El Commediante napisał(a):Jakie to ma znaczenie. Powinny być wpisane w konstytucję?
Takie, że demokracja to jest system polityczny, który wynika z przepisów.
El Commediante napisał(a):Choćby i do Chodorkowskiego. I znów nie rozumiem dlaczego on się nie kwalifikuje. Sam piszesz, że przymknęli go za podskakiwanie, a nie za podatki. Sprzątneliby go gdyby nie oszukiwał, bo co za oligarcha by tego nie robił.
Ale kwalifikuje na co? Mało Ci przedsiębiorców w Polsce, których skarbówka zniszczyła?
El Commediante napisał(a):Toteż piszę, że kogo nie można zabić, to w Rosji się wsadza.
A z czego wynika, że nie można zabić? W łagrze mógł mieć wypadek albo pokłócić się ze współwięźniem. Abstrahuję już od tego, że w Rosji istnieją przecież niezależni dziennikarze - jak to możliwe, skoro tam się zabija każdego, kto kichnie nie w tę stronę co trzeba?
El Commediante napisał(a):Na pewno nie są tak głupie i naiwne jak w Rosji. Codziennie zbierają się setki komisji, które z mniejszym lub większym powodzeniem konsultują.
Konsultują, żeby wiedzieć co olać.
El Commediante napisał(a):Nie przekonasz mnie, że polska i rosyjska władza jest równie bezczelna. Jest różnica między mordowaniem, a wrabianiem czy nagrywaniem na taśmy.
Ja nie powiedziałem, że jest równie bezczelna. Ja powiedziałem, że w Rosji jest demokracja, nawet jeśli komuś to nie pasuje. Rosja to jest takie trochę niewyrafinowane oblicze demokracji.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd