Marlow napisał(a):Ale tu się zgadzam, tyle że w przypadku paktu R-B, korzyści dla Polski są większe, co starałem się naszkicować wyżej.
Ależ ja to wszystko doskonale rozumiem (co prawda nie zgadzam się z oceną finalnych skutków takiej polityki, ale rozumiem Twoje stanowisko - mnie chodzi właśnie o to, że dokonując oceny tego okresu nie możemy ograniczać się do tego co politycznie, gospodarczo itd. dla Polski dałoby lepsze albo gorsze efekty. Wiedząc to co wiemy, musimy też uwzględniać co Niemcy wyprawiali i to, że zawierając z nimi układ to Polska, a nie ZSRR, bylibyśmy za to wszystko współodpowiedzialni. Nie bardzo uśmiechałaby mi się rola Polski jako kraju, który ułatwił (a może nawet umożliwił - pamiętam, że gdzieś czytałem, że do wojny mogło równie dobrze nie dojść, gdyby Hitlerowi nie udało się zabezpieczyć Wschodu) Niemcom to co wyprawiali w trakcie II WŚ (obozy, czystki, Sonderkommando - cała paleta).
Marlow napisał(a):nie każde rozgoryczenie jest jednoczesnie brakiem kręgosłupa moralnego.
A zdaje się że TY tą wypowiedź odebrałeś w kat cynizmu.
A jak jest w rzeczywistości wie tylko Nonk
No właśnie, rozgoryczenia to ja tam nie zauważyłem. Raczej właśnie cyniczne uznanie, że byliśmy frajerami i wuj z tym za co bylibyśmy współodpowiedzialni. A to co Nonkon napisał dalej, tylko mnie utwierdza w tym przekonaniu.
Nonkon: w okresie o którym mówisz, jeszcze nie było wojny. To jest jedno stwierdzić, że gdyby Beck podjął inną politykę to być może wyszlibyśmy na tym lepiej, a inną żałować, że do tego nie doszło, bo Francja miała się ekonomicznie lepiej (w ten sposób, uwzględniając co wiesz, stawiasz kwestie ekonomiczne nad kwestiami etycznymi).
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd