Socjopapa napisał(a):Ależ ja to wszystko doskonale rozumiem (co prawda nie zgadzam się z oceną finalnych skutków takiej polityki, ale rozumiem Twoje stanowisko - mnie chodzi właśnie o to, że dokonując oceny tego okresu nie możemy ograniczać się do tego co politycznie, gospodarczo itd. dla Polski dałoby lepsze albo gorsze efekty. Wiedząc to co wiemy, musimy też uwzględniać co Niemcy wyprawiali i to, że zawierając z nimi układ to Polska, a nie ZSRR, bylibyśmy za to wszystko współodpowiedzialni. Nie bardzo uśmiechałaby mi się rola Polski jako kraju, który ułatwił (a może nawet umożliwił - pamiętam, że gdzieś czytałem, że do wojny mogło równie dobrze nie dojść, gdyby Hitlerowi nie udało się zabezpieczyć Wschodu) Niemcom to co wyprawiali w trakcie II WŚ (obozy, czystki, Sonderkommando - cała paleta).
W kwestii " wiedząc to co wiemy" drobna uwaga.
Otóż rozważając poszczególne warianty w historii alternatywnej nie można zakładać, że w wypadku wyboru wariantu np "a" (dochodzi do paktu Ribbentrop-Beck)) to cała historia i tak potoczyłaby się tak dokładnie tak samo, jak w przypadku paktu Ribbentrop-Mołotow. Może z małymi poprawkami, ale jednak tak samo.
Takie założenie jest mocno wątpliwe.
Z wielu powodów, przy czym najważniejszym jest ten, która koteria przy boku Hitlera będzie miała na jego samego największy wpływ.
Moim zdaniem po podbiciu E. Zach i podyktowaniu Wlk Brytanii traktatu pokojowego bardzo korzystnego dla Rzeszy i de facto upokarzającego Albion, najbardziej zyskuje koteria Goeringa a nie narodowo-socjalistyczny beton.
pilaster napisał(a):Zwolennicy hipotezy Zychowicza nie uwzględniają jednego kluczowego elementu. Podporządkowanie Polski nie było dla Hitlera elementem "antybolszewickiej krucjaty", tylko próbą zabezpieczenia sobie tyłów przed rozprawą z Francją i Wlk Brytanią - gwarantami traktatu wersalskiego, którego obalenie było głównym celem polityki hitlerowskiej. Wojny z ZSRR Niemcy ówczesne nie planowały w żadnej rozsądnej perspektywie czasowej. Doszło do niej w 1941 roku wyłącznie dlatego, że to Stalin szykował się do "wyzwolenia" Europy i Hitler musiał uprzedzić to uderzenie. W przypadku zwasalizowania Polski te wydarzenia potoczyłyuby się dokładnie tak samo
Zgadzam się z jednym.
Również moim zdaniem pierwszym celem ataku Hitlera byłaby E. Zach, czyli Francja i Wlk Brytania.
I to bardzo dobrze pokazuje jaką de facto rolę odegrała Polska w roku 1939 i kto nas faktycznie w tę wojnę wmanewrował.
Bardzo zręcznie zresztą.
Natomiast co do reszty, to zastrzeżenia mam dokładnie takie same jak do Socjopapy.
Wybierając pewną opcję, w tego typu rozważaniach, pisanie o tym, że pomimo tego szczegółu to historia i tak potoczyłaby się dokładnie tak samo, to po prostu nadużycie.
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia