Kontestator napisał(a):Ale czy ja coś próbuje przewidywać? Nie. Exodim przedstawił dane mówiące o stanie faktycznym, stanie zastanym. Rozumiem, że nie można pójść do ludzi i spytać się ile zarabiają a wtedy to wszystko zliczyć i przedstawić średnią a potem porównać z innym krajem? Dlaczego niby nie mogę podejść do ludzi i spytać się o jego zadowolenie z życia? A na podstawie danych porównać wyniki z wynikami innego kraju?
Owszem, przedstawił dane, o których sami autorzy piszą, że są wyrazem ich jakichś ich percepcji na temat percepcji ludzi, którzy im donosy składają. Ciężko się na tej stronie dokopać do jakichś informacji na temat metodologii tych badań, ale ja bym raczej pozostał nieufny w stosunku do osóbi, którzy przeprowadzając je mają jednocześnie na ustach slogan typu "our values: democracy". Tak, tam w nagłówku strony jak przeskoczysz pomiędzy zakładkami kilka razy wyskakuje również i takie śmieszne cuś... dziwnie jest przeprowadzać takie badania z góry faworyzując jedną formę rządów, nie sądzisz?

Idzie się dokopać do "etyki", która ponoć przyświeca im w pracy i listy ich sponsorów. Dobrze jest ją przejrzeć.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
K.Bunsch