Rojza Genendel napisał(a):Nawiązując jednak do twojego, to wyjaśniam, że Anna Frank i Rutka Laskier były różnych narodowości.Pierwsza była Niemką, mieszkającą w Holandii; druga Polką (Narodem Polskim określa się wszystkich obywateli Rzeczypospolitej).
Ja bym obstawiała, że chodzi o Anielkę Budek.
Upraszczasz. Istnieje naród żydowski i i jego członkowie odczuwają silną przynależność narodową. Napewno obraziliby się gdyby ktoś chciał temu zaprzeczyć tylko ze względu na brak ichniejszej państwowości (w tamtych czasach).
Oczywiście są także osoby o takim pochodzeniu lecz wchodzące w skład innego narodu. Jak było w przypadku tych dziewczynek? Nie wiem, nie znam dokładnej historii ich rodzin, nie wiem w jakim duchu były chowane.
Ale z racji tego iż ich wojenne losy wyznaczone były pochodzeniem to przyjąłem to tak a nie inaczej i napisałem o narodowości.
Wśród nazwisk, które podaliście brak jest tego, które mam na myśli.
Jako, że się wtrąciłem ze swoim pytaniem w konkurs to nie będę go dalej blokować. A zatem wyjaśnię kogo miałem na myśli.
Była to Tania Sawiczewa-Rosjanka.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tania_Sawiczewa
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN