DziadBorowy,
Przejęcie kontroli nad Białorusią wydaje się Putinowi proste. Białoruś nigdy nie była państwem niepodległym. Prezydent Łukaszenka nie jest popularny u siebie w kraju, a w oczach Zachodu jest satrapą i dyktatorem. Nikt więc nie stanie w jego obronie.
Bat'ka ma poparcie społeczne, pytanie, czy ma poparcie w służbach i na ile te służby zależą od Moskwy?
Białoruś rzeczywiście znalazła się w centrum wydarzeń i należy jej się dokładnie przyglądać.
krystkon,

Wybacz uśmiech, ale przecież to bzdura. W tym samym systemie i w zgodzie z prawem koegzystują inne społeczeństwa i nie stanowią zagrożenia dla sąsiadów. A zwłaszcza Rosja, która jest największym skarbcem świata nie powinna tłumaczyć własnej agresji, przymusem.

Cytat:No tutaj nieco rozminął się z prawdą. Łukaszenka na Białorusi ma całkiem spore poparcie społeczeństwa. Zresztą jest to cwaniak sprytniejszy od Putina i całkowita wasalizacja Białorusi nie będzie wcale taka łatwa.Cały passsus wygląda tak:
Przejęcie kontroli nad Białorusią wydaje się Putinowi proste. Białoruś nigdy nie była państwem niepodległym. Prezydent Łukaszenka nie jest popularny u siebie w kraju, a w oczach Zachodu jest satrapą i dyktatorem. Nikt więc nie stanie w jego obronie.
Bat'ka ma poparcie społeczne, pytanie, czy ma poparcie w służbach i na ile te służby zależą od Moskwy?
Białoruś rzeczywiście znalazła się w centrum wydarzeń i należy jej się dokładnie przyglądać.
krystkon,
Cytat:Putin czy nawet elita rosyjska nie sa źródłem konfliktu na Ukraine.Czyli winę ponosi jakiś niezidentyfikowany system i niekorzystne prawo, tylko nie Putin.
Źródłem konfliktu na Ukrainie są wadliwe zasady społeczne, wg ktorych próbują żyć Ukraińcy, Europa Zachodnia a także Rosja.
Źródłem konfliktu jest wadliwe i niekorzystne dla calych społeczeństw prawo.

Wybacz uśmiech, ale przecież to bzdura. W tym samym systemie i w zgodzie z prawem koegzystują inne społeczeństwa i nie stanowią zagrożenia dla sąsiadów. A zwłaszcza Rosja, która jest największym skarbcem świata nie powinna tłumaczyć własnej agresji, przymusem.
Cytat:Wina skupia się na Putinie czy aroganckim Zachodzie tylko dlatego, ze ludzie zawsze szukaja sobie winnych w celu obrony dotychczasowego stylu życia. Nie chca zmieniac zasad społecznych, które prowadzą do wzajemnej wojny więc potrzebny jest winny calego zla.Powinniśmy zmieniać obowiązujący styl życia. Dyskutowaliśmy na ten tema w "Granicach wzrostu". Ale wobec jawnej agresji, nie powinniśmy rozkładać istniejących struktur - wręcz przeciwnie, należy je wzmacniać.
Cytat:Źródłem wojny na Ukrainie jest wspolczesny, dominujący, prymitywny, dziki kapitalizm. Bez obalenia tego kapitalizmu nie ma co liczyć na zniesienie podstaw konfliktu.Podaj przykład systemu polityczno-gospodarczego w którym nie było konfliktów. Skoro Putin jest tylko "małym pionkiem, bez większego wpływu na rozwój sytuacji", to Hitler też nim był. A analogii pomiędzy tymi postaciami, robi się niebezpiecznie dużo.
Putin jest w tym wszystkim tylko jednym malym pionkiem. To zwykły czlowiek jakich na pęczki w okolo bez wiekszego wwpływu na rozwój sytuacji.

Cytat:Tak oczywistej prawdy, ze źródłem wojny są wspolczesne różnice społeczne nikt jednak nie zaakceptuje i jedni będą zwalac na Putina a drudzy na chciwy Zachód.Główną przyczyną wojen, są zasady doboru płciowego gatunku Homo sapiens, sapiens. Chcesz je zmienić?
Cytat:Wystarczyłoby zeby Putin zaczął teraz gościć to czego społeczeństwo nie chce w swej masie słyszeć. Wystarczyłoby zeby np. zaproponowalby zmiany z moich postulatów postulujac np. wprowadzenie podatku od własności w miejsce dotychczasowych.Właśnie! Zastanów się, dlaczego tak postępuje?
Stracilby wszelka władzę w 15-30 minut. Stalby sie szarym człowiekiem na ktorego juz nikt nie zwrocilby uwagi.
Putin wyraża jedynie to co siedzi w głowach większości Rosjan stad jego wladza.
Mowi to co inni chcą słyszeć.