krystkon napisał(a):Czyli jednak Rosja na modlę Zachodu?
Nie mam pewności czy ludzie lubiący rodzinnie i po sasiedzku przy wudesi pogadac sobie o potedze Rosji zaakceptuja bieganie na kacu po magazynie Amazonu z czujnikiem alarmujacym w razie niesciagniecia 10 artykułów w minutę z regału. Raczej nie.
A sądzisz że warunki pracy w Rosji są lepsze? Szczerze w to wątpię. Inna sprawa że automatyzacja już teraz zastępuje ludzi w takich pracach. Automatyka potanieje to i takiej roboty nie będzie. Sądzę że nawet wtedy nie da się z Rosji zrobić czegoś dokładnie wzorowanego na Zachód. Nie da się. Natomiast pewnie przyjmie się sposób działania gospodarki, czyli zamiast oligarchii i klik, korporacjonizm i kliki.
Cytat: Dzis jeden Niemiec powiedzial mi, ze z poprzedniej firmy odszedl bo byla nieludzka, tempo pracy ponoc bylo takie, ze nie chciałbym tego doświadczenia przeżyć. Z tym ze ja myślałem do tej pory ze właśnie w nieludzkiej firmie pracuję a tu okazuje się, ze ta jest wlasnie ludzka.
Prawdę mówiąc wątpię aby ta kultura przyjęła sie na calym swiecie. Kto w końcu chce zyc nieludzko? A skoro nie przyjmie się to mam obawy, ze moze zostać zaatakowana.
Sęk w tym że ta kultura jest najbogatsza na świecie, bo najskuteczniej podnosiła całym grupom poziom życia. Cudowna nie jest, ale reszta jest jeszcze gorsza. Taka Wielka Brytania w XIX wieku była największą potęgą z najwyższym poziomem życia. Średni dochód na głowę był taki jak dzisiaj w najsłabiej rozwiniętych państwach Afryki. I to był powód do zazdrości. No a ilość dostępnych dóbr mimo wszystko wzrasta. Ja pamiętam jeszcze z przed wejścia do UE jak wyglądała wieś.Teraz wszystko wygląda o wiele lepiej. Prosta zależność - dostawa środków przekłada się na wzrost komfortu życia. Prymitywne to, nie wydajne ale jako tako działa. Do czasu pewnie, ale kupują sobie czas cwaniaki i pewnie coś ugrają.
Cytat: A jeśli ktoś będzie ja atakował to ja razem z nim.
Jebac Zachód. Jest nieludzki i usmierca człowieczeństwo. Kultura zachodu rozjebala juz w drobny mak model normalnej rodziny. Na Zachodzie wszystko robi się wyłącznie z powodu pieniędzy.
Kultura Zachodu niszczy ludzi, po to tylko ażeby kilku cwaniaków moglo zamieszkac w szklanych poramidach. Kultura Rosjan to przy tym szajsie cud miód.
Też za współczesnym Zachodem razem z jego czystym konsumpcjonizmem nie przepadam, ale zwróć uwagę że historia tej kultury jest dłuższa. I co prawda lepszych niż teraz warunków do życia nie było (rozwój technologii jednak swoje robi) to przecież uczciwsze zasady życia były w obiegu. Nawet system ekonomiczny był przed epoką rozdawnictwa i zasad kija i kiełbasy oraz kup (dziel) i rządź bardziej stabilny. Już pisałem o systemach ubezpieczeń ze wspólnej kiesy danej grupy (hasło np. kasa chorych), o szpitalnictwie i systamach edukacji wyrosłym z zakonów i innych formach organizacji społeczeństwa stabilnie uzupełniające państwo.
Cytat:Ja w każdym razie tego zachodniego gówna nie chcę i będę tepil to jak tylko mogę.
Ale inne lepsze nie są. Ta która jest była lepsza, inne były jeszcze gorsze. Serio.
Sebastian Flak