matsuka napisał(a):Ty mówisz o dużej powierzchni. A mi teraz chodzi o powierzchnię twarzy. Załóżmy, że jest środek lata, w południe, upał. Słońce niemal w zenicie. Odwracam twarz w kierunku słońca i czuję potężny gorąc, gorące promienie słoneczne padają mi na twarz, czuję je. Poczekam jednak 7 godzin a Słońce zbliża się do linii horyzontu. Odwracam twarz w jego kierunku i nie czuję tych promieni słonecznych na twarzy, nie czuję tego żaru. Dlaczego?Bo dociera do twarzy tego promieniowania znacznie mniej. Tak samo jak do powierzchni Ziemi.
To, że wieczorem będzie chłodniej to kwestia temperatury otoczenia, ale dlaczego ja żaru słońca wieczorem nie czuję tak jak w południe jeśli to nie jest kwestia atmosfery?
Ziemia ma kształt bardzo zbliżony do kuli. Objętość atmosfery pochłaniająca promieniowanie nie zmienia się jakoś mocno w zależności od położenia Słońca. Natomiast natężenie promieniowania zmienia się znacząco.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."