Nerwomancjusz napisał(a):A socjalizm to wyrównywać szans nie ma? Odkąd to?Przecież te dopłaty to są po to żeby społeczeństwo zaznało dibrodziejstw jedzenia eko No a jak biedny ekorolnik miałby funkcjonować bez dopłat na rynku pełnym złych kapitalistów.Nie dość że socjalistycznie to jeszcze jak ..A kto na tych dopłatach korzysta? Jedynie rolnik? Tak sobie państwo zwyczajnie postanowiło rolnikom dopłacać, z nudów? Bankom też z nudów dopłaca? Może kiedyś wypadnie na Ciebie? Co rozumiesz mówiąc zły kapitalista?
lewicowo-ideowo...
Cytat:Nie ma to jak poczytać wynurzenia lewicowych intelektualistów o pogłębionym wglądzie w rzeczywistość. Te metafory.... Te paralele... Dosłownie brak słów.Dlatego nic konkretnego nie napisałeś - tzn. brak słów.
Cytat:Brednie.Nie brednie.
Cytat:Pomiędzy podmiotem prywatnym a państwem nie ma sprzeczności w ukonstytuowaniu. Wszystkie państwa zaczynał i trwały jako byty prywatne. Od państwa Hammurabiego po państwo Mieszka.I oni do niczego nie dopłacali? Zobacz jaki chaos był i w jakich warunkach ludzie żyli
Co rozumiesz przez państwo jako byt prywatny? Jak to się miało na przykładzie Babilonu?Cytat:Takoż i prawo było stanowione przez osoby prywatne na swojej dziedzinie.Samo państwo to instytucja i jest jako takie bezosobowe. I żadne państwo nie zakreśla niczego bo jest tylko formą organizacji.Twierdzisz, że osoby prywatne sobie na swojej dziedzinie stanowiły prawa, a poza swoją dziedziną już nie. Czy taki rolnik stanowił sobie prawa na swojej dziedzinie, np: u Hammurabiego i tworzył sobie państwo?
Przecież mówiąc państwo mam na myśli całe spektrum, włącznie z władzą państwową, terytorium i aparatem przymusu.
Cytat:Zakres wolności ustalają władze ukonstytowane przez wiele czynników od woli ludu, przez posiadane środki, nadania z woli bożej itd.Państwo to nie bóg żeby sam z siebie istniał i jeszcze własną wolę przejawiał, chociaż socjaliście pewnie ciężko w to uwierzyć :-DCzyli państwo ustala zakres wolności.
Cytat:Co więcej mimo że socjaliści chcieliby żeby zrównano pojęcia interwencjonizmu z socjalizmem aby dać złudne wrażenie że socjalizm wcale nie zawsze zdychał w konwulsjach to przecież wystarczy wskazać na różnice w definicjach żeby zadać takiemu twierdzeniu kłam :-DNie wiem, skąd wiesz czego chcieliby jacyś socjaliści... Może jesteś z tych, co wiedzą czego inni chcą i co myślą. Paru tu takich jest na forum.
Czy wg Ciebie w Polsce funkcjonuje socjalizm czy kapitalizm? Czy zdewastowane i niedofinansowane mieszkania komunalne, które podałeś w artykule to polski socjalizm?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL