Fizyk napisał(a):matsuka napisał(a): Ja mam pytania dotyczące grawitacji. Uczyli mnie w szkole, że Ziemia porusza się wokół Słońca i zostaje na swoim kursie, ponieważ jej prędkość i wpływ grawitacji od Słońca się jakby równoważą (nieprecyzyjnie pojęcie)Generalnie masz rację - siła przyciągania Słońca faktycznie jest raz słabsza, a raz silniejsza. Tyle tylko, że gdy Ziemia oddala się od Słońca, leci "pod górkę" i w efekcie zwalnia. Tam, gdzie siła przyciągania jest mniejsza, Ziemia porusza się więc wolniej, przez co zostaje zawrócona i z powrotem zaczyna się zbliżać. Gdy zbliża się do Słońca, ma "z górki", przez co się rozpędza i w pobliżu Słońca - tam, gdzie jest przyciągana mocniej - leci szybciej, przez co zaraz znowu zaczyna się oddalać.
Tak mogłoby się dziać przy orbicie kołowej, ale jest eliptyczna, więc w różnych punktach tej orbity siła przyciągania Słońca musiałaby być raz słabsza raz silniejsza, więc równowaga musiałaby zostać zachwiana. Jak to wyjaśnić w logiczny sposób, który ma ręce i nogi a nie jest tylko zapchajdziurą.
Można z prawa grawitacji Newtona wyliczyć, jaki wychodzi kształt toru w takim przypadku i okazuje się, że jest to właśnie elipsa.
matsuka napisał(a): Druga sprawa dotycząca grawitacji to wpływ zaćmień Słońca. Dlaczego obserwuje się spadek działania grawitacji a nie wzrost podczas takich wydarzeń?A tu nie wiem o co chodzi.
I dlaczego te różnice nie powodują zerwania równowagi między Słońcem a Ziemią lub innymi planetami.
Dzięki za wyjaśnienia, tylko mam tutaj dalej problem. Napisałeś, że Ziemia oddalając się od Słońca zwalnia. Intuicja podpowiada coś dokładnie odwrotnego. Im dalej od ciała które przyciąga tym szybsi powinniśmy być, bo mniejsza jest siła, która nas ściąga i tym samym Ziemia powinna łatwiej uciec od Słońca w niezbadaną przestrzeń.
Jeśli chodzi o drugą sprawę to chodzi o spadek (zamiast wzrostu) grawitacji odczuwanej na Ziemi podczas zaćmień Słońca.
Słońca przyciąga nas - ludzi, a więc osłabia siłę grawitacji od strony Ziemi. Podczas zaćmienia powinno nas wszystkim mocniej wbić w Ziemię, gdyż znika ta osłabiająca siła - a jest właśnie odwrotnie.
Odczuwalny i mierzalny jest spadek siły grawitacji między tym co żyje na Ziemi a samą Ziemią. Dlaczego?