Cytat:Nie. Ponieważ wtrąca się w dobrowolną umowę pomiędzy dwoma podmiotami.
Ja zawieram umowę na określonej planszy. Tą planszą jest prawo danego państwa. Skąd wiesz, że chciałbym zawrzeć takową umowę na innej planszy? Może zawarłem ją właśnie dlatego iż pozaumowne przepisy regulujące mój stosunek pracy czy też powiedzmy np. jakiś stosunek cywilnoprawny także skłoniły mnie do tego aby to uczynić?
Cytat:Kradzież jest gwałtem na wolności. Zupełnie jak podatki i regulacje.Jakoś nie czuję się gwałcony. Po co trywializujesz znaczenie poważnych terminów?
Niech sobie będzie tym "pogwałceniem". Może być też "mordem" i "nieziemskim okrucieństwem". Co z tego skoro to tylko wyraz twojej specyficznej aksjologii?
Cytat:Zawsze znalazł by się ktoś, kto by jeździł na tych drogach.Co nie znaczy, że zostałby zrealizowany cel, dla którego one powstały.
Cytat:A czemu problem jednej grupy społecznej ma przyzwalać na ograniczanie wolności drugiej grupy społecznej? Bo pracodawców jest mniej niż pracowników, są bardziej cywilizowani i nie rozpierdalają ulic i sklepów, to znaczy, że można im dojebać, aby uspokoić tą mniej cywilizowaną grupę?Myślę, że posiadanie pracownika, który przywiązuje się do firmy i czuje się jej częścią także może im się przysłużyć.
Ktoś kiedyś stwierdził iż powstanie prawa pracy nie było ciosem wymierzonym w kapitalizm lecz działaniem, które miało na celu go uratować.
Jak tak sobie patrzę na historię to widzę w tym sens. Tam gdzie się rozwinęło, komunistyczne przewroty nie miały dobrego gruntu do tego aby urabiać społeczeństwo.
Cytat:Ostatnio niemalże trafiłem na onkologię, gdy ojczym mojej dziewczyny powiedział, że państwo musi zajmować się imigrantami z Afryki, bo w przeciwnym razie oni np. zaczną kraść. Oh wait. Czyli należy mnie okraść podatkami, aby oni nie kradli i nie ponieśli konsekwencji swoich czynów.No proszę, ojczym twojej dziewczyny zastosował popularny argument z zakładnika.
Czasem słyszę jego wersję, która brzmi tak:
"Przyzwalaj na łamanie prawa przez przedsiębiorcę, ponieważ ma on w ręku zakładników w postaci pracowników, którym zrobi krzywdę jak się nie wycofasz".
Cytat:Nic tylko się cieszyć, że mnie nie odjebali po urodzeniu za naruszenie granic Rzeczypospolitej Polskiej. Aż się przypominają słynne słowa pani Elżbiety Jakubiak, że to ona jako urzędniczka pozwala pracować.No na takim świecie przyszło ci się urodzić. Nic na to nie poradzę, nie do mnie z reklamacją.
Cytat:Czyli chciałbyś wyzyskiwać. Nieładnie.Jeśli wyzyskiwaniem będzie prowadzenie działalności gospodarczej no to powiedzmy, że chciałbym. Ale to to samo co ten "gwałt" na wolności.

Wiem, że niektórzy (znikoma część społeczeństwa) tak to widzą ale trudno. Można z tym żyć.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN