cobras napisał(a):A powinno.Cytat:Ten prezes zjebał. Wiedział co się robi w jego firmie i świadomie na to przyzwalał. Ja bym go co najmniej puścił w skarpetkach - wszystkie pieniądze jakie ma powinien oddać firmie na pokrycie kosztów niezbędnych teraz działań serwisowych (szacuje się, że koszt wymiany oprogramowania będzie wynosił około 6,5 mld euro).
Pamiętaj jeszcze o możliwej karze wynoszącej 18 mld dolarów. Oczywiście prezes nic z tego nie zapłaci, za to odejdze ze złotym spadochronem, podobnie jak bankowcy od kryzysu z 2008 roku. I nic się tu nie zmienia.
Cytat:No straszne, wtedy zamiast 60 mln biedak dostałby tylko 15, naprawdę, jak człowiek ma za to żyć na emeryturze.
Ale nic nam do jego zarobków, jeśli nie jest oszustem. Może sobie mieć i 100 mld i bym mu ich nie odebrał.
Cytat: I nie chodzi tu tylko o "skrobanie", ale też zachęcenie takich korpo, do mądrzejszego inwestowania tych pieniędzy, niż w nadmuchane pensje bezkarnych prezesów.
Taki 75%-owy podatek to nie zachęta, tylko zniechęta. Zniechęcanie takich bogaczy do życia w kraju z takimi podatkami. Ja bym wolał, żeby tacy prezesi z kraju nie uciekali.
Poza tym masz jakiś obiektywny wyznacznik ile kto powinien zarabiać? Umiesz racjonalnie wytłumaczyć, że prezesowi, zarządowi, zwykłemu pracownikowi itd. itp. należy się dokładnie tyle i tyle za daną pracę i ani grosza więcej lub mniej?
Ja wiem tylko tyle ile powinno się minimalnie zarabiać by móc w miarę normalnie żyć. Górnego pułapu nie potrafię ustalić.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać