Cytat:A powinno.
Oczywiście, no ale niestety jak widać, zasady gry są inne.
Cytat:Ale nic nam do jego zarobków, jeśli nie jest oszustem. Może sobie mieć i 100 mld i bym mu ich nie odebrał.
Serio nie widzisz nic niesprawiedliwego w tym, że koleś w rok zarobi więcej, niż kilka pokoleń ludzi? I to nie ponosząc żadnej odpowiedzialności, za efekt swojej pracy? Przecież skądś się ta kasa musi wziąć, ktoś ją musi naprawdę wypracować, i to za o wiele mniejszą stawkę. Ani to korzystne, ani sprawiedliwe.
Cytat:Taki 75%-owy podatek to nie zachęta, tylko zniechęta. Zniechęcanie takich bogaczy do życia w kraju z takimi podatkami. Ja bym wolał, żeby tacy prezesi z kraju nie uciekali.
I co masz z tego, że ci prezesi siedzą u nas? Zresztą, nie ma u nas 75% podatku, a taki Kulczyk firmy trzymał na Cyprze, a sam podatki płacił w Szwajcarii, chociaż całą kasę zrobił u nas. To też jest twoim zdaniem ok?
Cytat:Poza tym masz jakiś obiektywny wyznacznik ile kto powinien zarabiać? Umiesz racjonalnie wytłumaczyć, że prezesowi, zarządowi, zwykłemu pracownikowi itd. itp. należy się dokładnie tyle i tyle za daną pracę i ani grosza więcej lub mniej?
Ja wiem tylko tyle ile powinno się minimalnie zarabiać by móc w miarę normalnie żyć. Górnego pułapu nie potrafię ustalić.
Dokładnie wyznaczyć nie mogę, ale jeśli ktoś w miesiąc zarabia więcej, niż inni (wcale lżej nie pracujący) przez całe życie,to jest coś z tym systemem nie tak. Przecież taki gostek nie ma nawet jak wydać tych pieniędzy w normalny sposób.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.