Machefi napisał(a): Ty poważnie uważasz, że te pieniądze to po prostu pójdą do kieszeni członków partii w postaci pensji?
Nie mam zielonego pojęcia na co pójdą lub mają pójść. Wiem tylko tyle, że ludzie z Razem chcą walczyć z nierównościami społecznymi, a teraz będą mieli ku temu zajebistą sposobność, bo 14 milionów to nie w kij dmuchał! Mogliby przy pomocy tych pieniędzy zlikwidować nierówności społeczne w jakiejś niedużej miejscowości.
Cytat:Ile wyjdzie na twarz? Jaki to będzie próg podatkowy?
Pytanie jest zwyczajnie głupie, to raz.
Właśnie, że dobre pytanie i w dodatku zadane odpowiednim osobom. Chcą zabierać bogatym 75% kasy, by oddać ją biednym? Super. Teraz sami będą bogatą partią, więc jako partia z takimi, a nie innymi postulatami powinni pomóc biednym. Inaczej będą hipokrytami.
Cytat: Wiesz chociaż, że w Razem składki członkowskiej są progresywne i zależą od dochodów członków?
Nie wiem, ja żem prosty robol, nie miałem sposobności się w takie niuanse zagłębiać.
Niech sobie dalej płacą te składki, przecież to dobre rozwiązanie. A nadwyżkę mogą przekazać na jakiś szczytny cel. Na ubogich i wykluczonych. Na imigrantów. Na głodujące polskie dzieci.
DziadBorowy napisał(a):lumberjack napisał(a): Razem to zbiór osób podpadających pod regulacje PITTo przecież te osoby będą korzystały z tych milionów. Liczę na ich współczujące socjalistyczne serduszka skore do walki z niesprawiedliwością tego świata
![]()
No ale pewnie będzie tak samo jak z Krytyką Polityczną, która walczy o te swoje lewicowe ideały, a własnych pracowników ma pozatrudnianych na śmieciówkach.
Przecież w całej tej idei chodzi o to aby naprawiać świat za cudze pieniądze a nie za własne. Nie myl socjalizmu z działalnością dobroczynną.
Ale ja jestem naiwny i wierzę w ich dobre serca. Wierzę, że chcą dobrze i że nie rozpierdolą tych czternastu baniek na jakieś ulotki, plakaty, pensje dla samych siebie czy na imprezowe spędy partyjne podczas gdy mogą te pieniądze przeznaczyć ubogim i wykluczonym. Nie wierzę w to, po prostu nie wierzę. Przecież to ideowcy. Na pewno pomogą potrzebującym.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać

To przecież te osoby będą korzystały z tych milionów. Liczę na ich współczujące socjalistyczne serduszka skore do walki z niesprawiedliwością tego świata