DziadBorowy napisał(a): Przecież w całej tej idei chodzi o to aby naprawiać świat za cudze pieniądze a nie za własne. Nie myl socjalizmu z działalnością dobroczynną.
Oczywiście. Działalność dobroczynna to żaden sposób aby zaradzić pewnym problemom społecznym, to żadna alternatywa dla państwowych programów pomocowych. To tego potrzebna znacznie bardziej skomplikowanych struktur. Ja wiem, że pewne osoby chciałyby wprowadzić system gdzie osoba, której wać pan rzuca parę groszy powinna go całkować po butach. No cóż ja wolę jak ustawiamy system tak, że każdy w razie biedy może uzyskać jakąś pomoc.
I jakie cudze pieniądze? Nikt Ci Twoich pieniędzy nie zabiera a wręcz państwo broni Twoją własność, bez państwa coś takiego jak własność w ogóle nie istnieje.
Ale państwo to nie tylko przywileje ale i obowiązki.
lumberjack napisał(a): Nierówność społeczna nie musi być złem.
Oczywiście, że nie musi ale może być. Złe nierówności to te wynikające z nierównych warunków na których uczestniczą członkowie gry zwanej gospodarką . Dlatego należy wszystkim zapewnić równe szanse a nie równe wyniki.
Jeżeli ktoś chce być biednym to nikt na siłę nie będzie próbować go uszczęśliwiać.
Natomiast jak jedna osoba nie może się uczyć tego powiedzmy modnego programowania bo musi iść zapierdzielać na budowę aby utrzymać staruszków a w drugim wypadku staruszkowie dają synkowi wszystko pod nos tak, że może on zająć się tylko nauką to oczywiście nie było tutaj mowy o równych szansach.
Oczywiście nie da się prawdopodobnie wprowadzić absolutnej równości szans. Ale powołajmy się po prostu na zwykły pragmatyzm.
Ja uważam, że równość szans to dobra rzecz. Może wy tak po prostu nie uważacie i chcecie aby jedni byli już od początku uprzywilejowani. No cóż wtedy nie mamy o czym rozmawiać i ja po prostu będę robić wszystko aby wasz plan nigdy nie wszedł w życie.
Natomiast jeżeli również zgadzacie się, że równość szans to dobra rzecz to mamy dane na ten temat.
![[Obrazek: economic-mobility.png]](http://www.doctorhousingbubble.com/wp-content/uploads/2014/02/economic-mobility.png)
http://money.cnn.com/2013/12/09/news/eco...-mobility/
Widać wyraźnie tutaj, że pewne państwa (zwłaszcza skandynawskie) odwalają tutaj znacznie lepszą robotę.
Jesteś biedny a chciałbyś mieć szansę kiedyś być bogaty? Marzy Ci się American Dream? Zamieszkaj w Danii

W Dani to w jakiej klasie się urodzisz ma znacznie mniejsze znaczenie dla końcowego wyniku niż w innych państwach.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
― Ignacy Daszyński