Cytat:No więc jeszcze raz, ile trzeba zarabiać aby płacić 75% według propozycji Razem.
Sądzisz że znajdzie się tam taka osoba, która tyle kasy weźmie?
Po drugie przykro że nie rozróżniasz PIT od CIT a organizacji społecznej od firmy.
Czy firma, dajmy na to brukarska, deklaruje w ramach swojej działalności chęć pomocy wykluczonym? Nie. Od niej mogę się domagać jedynie poprawnego ułożenia kostki brukowej.
Ale jeśli organizacja społeczna chce pomagać wykluczonym, to chyba mogę się od niej domagać, żeby im pomagała? Zwłaszcza kiedy czeka ją solidny zastrzyk gotówki.
Cytat:Czyli typowe nie znam ale się wypowiem, będę wymagał od kogoś czegoś czego nie wymagam od innych i czego nie wymaga prawo obecne ani proponowane, za to zajebiście się poczuję jak sobie pogadam.
Jedyne czego wymagam, to aby poglądy i czyny szły ze sobą w parze.
Cytat:Nie wiem na co przeznaczą pieniądze i na co zgodnie z prawem mogą, a na co nie mogą przeznaczyć pieniędzy. Muszą się z tych pieniędzy rozliczyć bodaj przed PKW.
Standardowo pieniądze idą na pokrycie wydatków wyborczych, kampania kosztuje i nawet jeśli obecna była tania, to jeśli mają coś znaczyć za 4 lata powinni trochę więcej wydać. Do tego pensje pracowników etatowych, wydatki na analizy eksperckie itp.
Ech, czyli jednak... ulotki srulotki, propaganda i partyjne imprezki...
Ideowa lewica baluje
polskie dziecko głoduje
Cytat:Czy coś przeznaczą na wsparcie, możliwe że tak. Tyle że wówczas chór wujów napisze że to specjalnie pod publiczkę zrobili żeby głosy sobie kupić, w dodatku nie za swoje, a za nasze.
Może i masz rację, ale wiesz co? Jebać ten chór wujów. Przecież ich stękanie nie będzie miało znaczenia dla tych, którzy otrzymaliby pomoc.
Cytat:Zdaje się, że mylicie partię, która ma swoje cele polityczne i po to została powołana by do nich dążyć z fundacją charytatywną, której cel istnienia jest inny.
Jeśli partia wytycza sobie cele zbieżne z celami fundacji charytatywnej (pomoc ubogim, wykluczonym, potrzebującym) to winno się od niej tejże pomocy wymagać.
Cytat:Nie zgłaszajcie więc chorych pretensji o to, że partia zamiast na działalność polityczną ma przeznaczyć pieniądze na coś innego.
Jeśli to cię pocieszy, to te wszystkie moje zarzuty można odnieść do kilku innych partii.
Cytat:Działalność dobroczynna to żaden sposób aby zaradzić pewnym problemom społecznym, to żadna alternatywa dla państwowych programów pomocowych. To tego potrzebna znacznie bardziej skomplikowanych struktur.
No tak... do tego potrzeba skomplikowanych struktur, najlepiej złożonych z milionów urzędników. Takie struktury działają najskuteczniej...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać