http://www.bankier.pl/wiadomosc/Szwajcar...92385.html
To jest dla mnie jakiś paradoks. Nie wiem jak wy, ale ja to rozumiem tak, że trzeba użyć socjalizmu (państwowego zakazu wobec banków komercyjnych) do ratowania wolnego rynku przed psuciem go ze strony banków.
Z drugiej strony:
...wychodzi na to, że rynek będzie mógł po prostu być psuty tylko przez bank państwowy.
Mógłby to skomentować ktoś kto się lepiej zna na gospodarce? Jak dla mnie to jest niekonsekwentna postawa, bo zarówno państwowy jak i prywatny bank potrafi zachować się nieodpowiedzialnie.
Dodatkowych opłat? Czy chodzi o to, że tyle da ci emerytury?
Cytat:Banki nie będą mogły już kreować pieniądza. Będą mogły pożyczać tylko te środki, które pozyskały od deponentów” – tak w skrócie przedstawia się idea promowana przez uczestników kampanii nazywanej inicjatywą Vollgeld. Zwolennicy odrzucenia systemu rezerwy cząstkowej zdołali zgromadzić 110 tys. podpisów pod wnioskiem o referendum, co oznacza, że wkrótce pomysł trafi pod powszechne głosowanie.
Będzie referendum dotyczące zakazu kreacji pieniądza przez banki komercyjne w Szwajcarii. Jak donosi „The Telegraph”, szwajcarski rząd potwierdził, że projekt zebrał wymaganą liczbę podpisów. Termin głosowania nie został jeszcze ustalony.
To jest dla mnie jakiś paradoks. Nie wiem jak wy, ale ja to rozumiem tak, że trzeba użyć socjalizmu (państwowego zakazu wobec banków komercyjnych) do ratowania wolnego rynku przed psuciem go ze strony banków.
Z drugiej strony:
Cytat:Zwolennicy radykalnego rozwiązania proponują, aby monopol na tworzenie pieniądza w każdej formie (gotówkowej i bezgotówkowej) posiadał wyłącznie bank centralny.
...wychodzi na to, że rynek będzie mógł po prostu być psuty tylko przez bank państwowy.
Mógłby to skomentować ktoś kto się lepiej zna na gospodarce? Jak dla mnie to jest niekonsekwentna postawa, bo zarówno państwowy jak i prywatny bank potrafi zachować się nieodpowiedzialnie.
Iselin napisał(a): Mnie podobno ZUS sypnie aż 360 zł miesięcznie.
Dodatkowych opłat? Czy chodzi o to, że tyle da ci emerytury?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać