lumberjack napisał(a): To jest dla mnie jakiś paradoks. Nie wiem jak wy, ale ja to rozumiem tak, że trzeba użyć socjalizmu (państwowego zakazu wobec banków komercyjnych) do ratowania wolnego rynku przed psuciem go ze strony banków.
A Ty możesz tymczasowo wykreować pieniądz jak banki? Nie? To znaczy, że ta możliwość nie ma żadnego związku z wolnym rynkiem i planowane jest użycie socjalizmu, żeby ratować wolny rynek przed objawem socjalizmu. To jest kolejny przypadek gdy socjalizm dzielnie walczy z problemami, które stworzył.
lumberjack napisał(a): ...wychodzi na to, że rynek będzie mógł po prostu być psuty tylko przez bank państwowy.
Po prostu wielu ludzi wierzy, że podatek w postaci inflacji jest spoko i wielu ludzi wierzy, że tymczasowa kreacja pieniądza przez banki komercyjne to jest to samo co kreacja pieniądza przez banki centralne. Lud uwielbia być okradany przez państwo i burzy się, bo ktoś ma możliwości zarabiania, których oni nie mają i ten ktoś nie jest kapitanem państwo.
W celu uniknięcia wątpliwości: jestem zwolennikiem standardu złota i przeciwnikiem systemu rezerwy cząstkowej, ale mniej więcej tak jak powyżej wygląda rozumowanie znacznej części ludzi, którym przeszkadza tymczasowa kreacja pieniądza przez banki.
lumberjack napisał(a): Czy chodzi o to, że tyle da ci emerytury?
Nie. Tyle emerytury dostałaby teraz, gdy i tak nie może na nią przejść. Do czasu kiedy będzie mogła przejść na emeryturę, system już się zawali i figę dostanie.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd