Hans Żydenstein napisał(a): Większość transakcji odbywa się obecnie bezgotówkowoNie ma to większego znaczenia. Wpłaty mojej pensji też odbywają się do banku bezgotówkowo.
Cytat:jak chcesz wypłacić z banku większą ilość gotówki, to musisz złożyć zamówienie.Tylko dlatego, że poszczególne oddziały nie trzymają zbyt wielkich ilości gotówki, ze względów logistycznych i ze względów bezpieczeństwa.
Cytat:Generalnie banki korzystają z tego, że mała część ludzi zgłasza się po gotówkęCo nie oznacza, że tworzą pieniądz z niczego. Oznacza to tylko, że pieniądz nie krąży w postaci papierowej, co jest kosztowne, kłopotliwe i powolne jak na dzisiejsze czasy ale w formie elektronicznej. Przy czym za każdym razem zapis elektroniczny ma pokrycie w papierowej masie pieniądza. Uważam, że pojęcie kreacji pieniądza, takie jak na wiki, robi ludziom niezorientowanym wodę z mózgu. W istocie nie dochodzi do kreacji pieniądza, tylko do przyspieszenia jego obiegu. Prawdziwa kreacja jest w banku centralnym, który jest władny zamówić sobie dodruk pieniądza w razie potrzeby, czyli wykreować go z niczego.
Dlatego kreacja pieniądza przez bank centralny jest inflacjogenna a "kreacja" przez banki komercyjne nie jest.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.