Machefi napisał(a): Ależ bank pożycza tyle ile faktycznie posiada, nie więcej.
No właśnie nie, pożycza więcej niż posiada.
Machefi napisał(a): Jak pożyczy mi milion, a w skarbcu faktycznie jest pół miliona, to wyobrażasz sobie co będzie, jak będę chciał to wypłacić, przelać do innego banku lub kupić coś za udzielony kredyt też robiąc przelew do innego banku?
To jest właśnie jeden z powodów dla których odrzucam system RC. W chwili udzielenia kredytu może zajść sytuacja w której depozytariusz zażąda swoje 100 j.p. (niby pożyczone), a dłużnik zemrze bez spadkobiercy i bank będzie miał w bilansie -100 j.p., których nie będzie miał z czego pokryć, bo depozytariusz swoje 100 j.p. wycofał.
Machefi napisał(a): co mi zabrania stosować mechanizm pożyczania więcej niż moja własna gotówka nadal nie wiem, podałem przykład powyżej, że takie rzeczy się dzieją.
Nie zauważyłem. Możesz zacytować? Bo to fascynujące jak zamierzasz wręczyć/przelać komuś pieniądze, których nie posiadasz...
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd