Socjopapa napisał(a): No właśnie nie, pożycza więcej niż posiada.Wygląda na to, że się nie rozumiemy.
Ja nie twierdzę, że cały portfel kredytowy ma pokrycie w gotówce spoczywającej w skarbcu banku, a jedynie, że przyznawany w danej chwili kredyt ma takie pokrycie, bo nie wiadomo co zechce z nim klient zrobić, a najczęściej zechce wydać i pieniądze nie muszą trafić do banku który kredytu udzielił.
Stare kredyty mają zaś pokrycie w lokatach. To znaczy dopóki ktoś nie ulokuje nowych pieniędzy w banku aby pokryć ubytek gotówki za udzielone kredyty dopóty bank nie może udzielić nowych kredytów.
Cytat:To jest właśnie jeden z powodów dla których odrzucam system RC. W chwili udzielenia kredytu może zajść sytuacja w której depozytariusz zażąda swoje 100 j.p. (niby pożyczone), a dłużnik zemrze bez spadkobiercy i bank będzie miał w bilansie -100 j.p., których nie będzie miał z czego pokryć, bo depozytariusz swoje 100 j.p. wycofał.No i w czym przeszkadza ci rezerwa cząstkowa?
Takie zdarzenia mają miejsce i właśnie po to jest rezerwa aby jakieś ograniczenie bank jednak miał. 100% rezerwa jest z kolei nieefektywna i nierealna.
Cytat:Nie zauważyłem. Możesz zacytować? Bo to fascynujące jak zamierzasz wręczyć/przelać komuś pieniądze, których nie posiadasz...Bawisz się w Zefcia? Napisałem wyraźnie, nie powinieneś mieć problemu z odnalezieniem, Nie ma potrzeby cytowania postu, jeśli nie przeczytałeś za pierwszym razem, to i za drugim razem nie zechcesz. Możesz się z nim nie zgodzić lub nie zrozumieć ale twierdzić, że nic nie zauważyłeś? Dyskutujesz sam ze sobą, czy czasem jednak czytasz tych, z którymi dyskutujesz?
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.