Machefi napisał(a): Stare kredyty mają zaś pokrycie w lokatach.
Obecnie 3,5% wartości udzielonych kredytów ma pokrycie w wartości lokat. Nie rozumiem czego tu nie zrozumiałeś.
Machefi napisał(a): No i w czym przeszkadza ci rezerwa cząstkowa?
Takie zdarzenia mają miejsce i właśnie po to jest rezerwa aby jakieś ograniczenie bank jednak miał. 100% rezerwa jest z kolei nieefektywna i nierealna.
Takie zdarzenia miały miejsce w ostatnim kryzysie - efekty było widać. Przeszkadza mi, że na klientów przenosi się całe ryzyko działalności banków, bo to klienci stracili kasę, gdy nagle okazało się, że banki nie mają kasy, którą klienci tam włożyli i mieli zapewnienie banku, że w każdym momencie mogą ją wycofać.
Przy stuprocentowej rezerwie coś takiego nie mogłoby się stać - a system rezerwy cząstkowej nie istnieje od zawsze, więc system 100% rezerwy w praktyce funkcjonował.
Machefi napisał(a): Bawisz się w Zefcia? Napisałem wyraźnie, nie powinieneś mieć problemu z odnalezieniem, Nie ma potrzeby cytowania postu, jeśli nie przeczytałeś za pierwszym razem, to i za drugim razem nie zechcesz. Możesz się z nim nie zgodzić lub nie zrozumieć ale twierdzić, że nic nie zauważyłeś? Dyskutujesz sam ze sobą, czy czasem jednak czytasz tych, z którymi dyskutujesz?
Przyjmij, że jestem upośledzony, bo mam problem z odnalezieniem. Nie widzę gdzie to opisałeś jak wręczasz/przelewasz pieniądze, których nie masz.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd