Socjopapa napisał(a): Obecnie 3,5% wartości udzielonych kredytów ma pokrycie w wartości lokat.Czytaj, 3,5% ma pokrycie w gotówce, reszta w lokatach. Jeśli czegoś nie rozumiem, to dowolności w zamianie słów lokata/gotówka tak jak nieuważnego czytania, gdy piszę że udzielane w danej chwili kredyty mają pokrycie w gotówce, ty czytasz, jakobym twierdził, że cały portfel kredytowy ma takie pokrycie. Precyzja języka jest tu kluczowa, mi też czasem zdarza się coś pokręcić, w końcu ekonomistą nie jestem, stąd pytam.
Cytat:Przeszkadza mi, że na klientów przenosi się całe ryzyko działalności banków, bo to klienci stracili kasę, gdy nagle okazało się, że banki nie mają kasy, którą klienci tam włożyli i mieli zapewnienie banku, że w każdym momencie mogą ją wycofać.A nie przeszkadza ci że jak, firma (niebankowa) bankrutuje to klienci też tracą?
Cytat:Przy stuprocentowej rezerwie coś takiego nie mogłoby się stać - a system rezerwy cząstkowej nie istnieje od zawsze, więc system 100% rezerwy w praktyce funkcjonował.Ale prawo Kopernika znasz? Gorszy pieniądz wypiera lepszy i dziś (czyli od dwóch wieków) mamy inne czasy. Bank stosujący 100% rezerwę byłby nieefektywny, zbyt drogi i po prostu by splajtował, dlatego nie jest to dziś rozwiązanie efektywne i realne.
Cytat:Przyjmij, że jestem upośledzony, bo mam problem z odnalezieniem. Nie widzę gdzie to opisałeś jak wręczasz/przelewasz pieniądze, których nie masz.Przyjąłem i boleję nad twoim upośledzeniem, trening czyni jednak mistrza. Jak sam nie będziesz próbował tego przezwyciężyć, problem będzie się zaostrzał, jak u Zefcia.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.