Machefi napisał(a): Czytaj, 3,5% ma pokrycie w gotówce, reszta w lokatach.
A gdzie to taką sensacyjną wiadomość wyczytałeś? A lokata to jest rodzaj depozytu - to nie zmienia faktu, że to jest to co nazywasz gotówką.
Machefi napisał(a): A nie przeszkadza ci że jak, firma (niebankowa) bankrutuje to klienci też tracą?
Przeszkadza. Rzecz w tym, że ich przypadku samo ujawnienie procederu, który może doprowadzić do takiej sytuacji, skutkuje karą. W przypadku banków nawet zaistnienie takiej sytuacji nie jest przestępstwem.
Machefi napisał(a): Bank stosujący 100% rezerwę byłby nieefektywny, zbyt drogi i po prostu by splajtował, dlatego nie jest to dziś rozwiązanie efektywne i realne.
Kraje nie stosujące systemu rezerwy cząstkowej by się z Tobą nie zgodziły. A ja nie postuluję, żeby ktoś zakładał bank z systemem 100% rezerwy w kraju w którym obowiązuje RC - ja postuluję, żeby ten w istocie oszukańczy proceder był traktowany jako przestępstwo również w przypadku banków.
Machefi napisał(a): Przyjąłem i boleję nad twoim upośledzeniem, trening czyni jednak mistrza. Jak sam nie będziesz próbował tego przezwyciężyć, problem będzie się zaostrzał, jak u Zefcia.
Widzę, w unikaniu odpowiedzi masz chyba już co najmniej 5 dana. Przyjmij do wiadomości, że upośledzeń nie da się leczyć w sensie ich wyeliminowania - można co najwyżej łagodzić ich objawy (i to nie wszystkie). Tego objawu mojego upośledzenia nie da się wyeliminować, więc jako wyraz dobrej woli racz mi jednak zacytować opis jak wręczasz/przelewasz pieniądze, których nie masz.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd