Socjopapa napisał(a):A nie tak należy interpretować zasady rezerwy cząstkowej?Cytat:Czytaj, 3,5% ma pokrycie w gotówce, reszta w lokatach.A gdzie to taką sensacyjną wiadomość wyczytałeś?
Cytat:A lokata to jest rodzaj depozytu - to nie zmienia faktu, że to jest to co nazywasz gotówką.Zgodnie z definicją pieniądza, depozyt w banku komercyjnym pieniądzem nie jest. Pisałem o tym ale Socjo nie czyta moich postów, to skąd może wiedzieć?
Cytat:Kraje nie stosujące systemu rezerwy cząstkowej by się z Tobą nie zgodziły.Masz na myśli kraje muzułmańskie? W teorii te islamskie zasady są piękne ale jak się poczyta Muhammada Saleema autora „Islamska bankowość – oszustwo warte 300 miliardów dolarów” to się okaże, że większość szczytnych zasad, to tylko semantyczne sztuczki, żeby opłat nie nazwać odsetkami, mimo że wyrażone w procentach albo kredytu kredytem, tylko sprzedażą z udziałem w zysku. Istnieją nawet obejścia na pożyczenie przez bank nie swoich pieniędzy, co de facto jest tym o co się właśnie spieramy.
Cytat:A ja nie postuluję, żeby ktoś zakładał bank z systemem 100% rezerwy w kraju w którym obowiązuje RC - ja postuluję, żeby ten w istocie oszukańczy proceder był traktowany jako przestępstwo również w przypadku banków.Oszukańczy proceder jest wówczas gdy bank oszukuje klienta, czyli świadomie nie zamierza dotrzymać umowy, a nie wówczas gdy w wyniku zawirowań rynkowy nie jest w stanie dotrzymać umowy.
Cytat:Widzę, w unikaniu odpowiedzi masz chyba już co najmniej 5 dana.Już dawno byś znalazł moją wypowiedź ale nie chcesz. Ode mnie na pewno nie uzyskasz linku do cytatu. Takie mam zasady, że jak ktoś nieuważnie mnie czyta, to ponosi takie konsekwencje.
@Zefciu
Najbardziej fascynujące będzie, jak Zefciu znajdzie i wskaże taką wypowiedź, gdzie twierdzę: "że 100% każdego kredytu ma pokrycie w rezerwach banku", do dzieła. Nawet Salomon z próżnego nie naleje ale może Zefciowi się uda i odnajdzie wypowiedź, której nie było. Na pewno znajdzie wypowiedzi pozornie podobne, które błędnie odczytał ale już uczulałem, że precyzja języka ma tu znaczenie. Jak się Zefciu skupi, zamiast srać co chwilę zza krzaka minusami, to może dostrzeże błędy w swojej interpretacji moich słów, choć osobiście wątpię, że jest do tego zdolny.
I polecę Zefciem: fascynujące jest, że Zefciu wie co zrobię.
Nie mam powodu upierać się, że mam rację, bo zacząłem tu od pytania jak jest, przyznając tym samym, że nie bardzo wiem jak jest, czyli nie mam żadnej racji. Macie okazję przekonać mnie do własnej, tylko słabo wam idzie, Zefciu nawet nie próbuje, po prostu sra minusami, co przynosi odwrotny skutek. Socjo jest w swoich wypowiedziach mocno niekonsekwentny, zaprzecza sam sobie, raz pisząc że banki nie kreują pieniędzy z niczego, by w kolejnych postach dowodzić czegoś zupełnie odwrotnego. Przynajmniej tak odbieram jego pisaninę.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.