zefciu napisał(a):albowiem:Cytat:Owszem jest. Dla każdego kredytu udzielanego przez bank, tenże bank musi mieć pokrycie w gotówce, inaczej ryzykowałby brakiem płynności.
Machefi napisał(a): Z mojego i nie tylko mojego doświadczenia wynika, że po udzieleniu kredytu i wypłacie kasy dostaje się banknoty NBP, bynajmniej nie są to świstki wydrukowane na drukarce prywatnego banku X. Zatem aby pożyczyć mi pieniądze bank X musiał je wcześniej ściągnąć z rynku, a nie wykreować.
Machefi napisał(a): Ja nie twierdzę, że cały portfel kredytowy ma pokrycie w gotówce spoczywającej w skarbcu banku, a jedynie, że przyznawany w danej chwili kredyt ma takie pokrycie, bo nie wiadomo co zechce z nim klient zrobić, a najczęściej zechce wydać i pieniądze nie muszą trafić do banku który kredytu udzielił.Nadal uważasz, że twierdzę jakoby wszystkie kredyty udzielone przez bank musiały mieć pokrycie w rezerwie banku? Czy tylko, że każdorazowo udzielając kredytu bank musi mieć pokrycie. To nie są tożsame twierdzenia. Zwracałem już na to uwagę Socjo.
Cytat:Co przyniosło bardzo dobry skutek, skoro Machefi wreszcie sprawdził w wikipedii, o co chodzi z rezerwą cząstkową i już nie bredzi.Podziwiam Złudną pewność siebie Zefcia co do stanu mojej wiedzy przed rozpoczęciem dyskusji, wyniki totolotka na tydzień w przód też znasz?
Chyba przeceniasz swoje zdolności. Jeśli uważasz, że pod wpływem komentarza typu: "Błagam. Litości!" poleciałem czytać akurat definicję rezerwy cząstkowej (dlaczego akurat tą, a nie inną?), albo uważasz mnie za wyjątkowo domyślną osobę.
Cytat:W tym poglądzie jest Socjo absolutnie konsekwentny.W tym tak ale moje wątpliwości i pytanie brzmiało inaczej.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.