Ostatnio udało się potwierdzić istnienie fal grawitacyjnych.
Właśnie przeczytałem o szczegółach tej obserwacji
Właśnie przeczytałem o szczegółach tej obserwacji
Cytat:Co zatem zaobserwowano 14 września ub.r.?A niech mnie - to się nazywa rozmach natury.
Silny sygnał oznaczony numerem GW150914, widoczny w obu detektorach praktycznie „na oko" i niezależnie zbadany wieloma metodami, nie pozostawia wątpliwości, że po raz pierwszy w historii zarejestrowano zderzenie się dwóch czarnych dziur o masach 36 i 29 mas Słońca i powstanie nowej czarnej dziury o masie 62 mas Słońca, dla której zmierzono też tempo rotacji (spin).
W przedziale częstości od 35 do 150 Hz detektory zarejestrowały osiem ostatnich orbit układu (sygnał o rosnącej amplitudzie i częstości zwany ćwierkiem), po którym nastąpiło połączenie się czarnych dziur w jedną.
Tuż przed zderzeniem czarne dziury poruszały się z połową prędkości światła, 150 tys. km/s.
Zjawisko nastąpiło w kosmologicznej odległości 1,3 mld lat świetlnych od Ziemi (czyli miliard trzysta milionów lat temu) i było najbardziej energetycznym procesem obserwowanym do tej pory przez ludzkość.
W mgnieniu oka trzy masy Słońca zamieniły się, zgodnie z zasadą równoważności masy i energii E=mc2, w czystą energię uniesioną przez fale grawitacyjne.
W momencie największej „jasności" układ emitował dziesiątki razy więcej energii niż cały Wszechświat w falach elektromagnetycznych.
Sygnał był na tyle silny, by mieć przekonanie, że nie jest on wynikiem przypadkowego zbiegu okoliczności.
dr. hab. Michał Bejger
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.