Kilka ciekawostek.
- w termosferze temperatura gazów (głównie tlenu) jest rzędu 1000-2000 C ale konwencjonalny termometr zarejestrowałby temp. poniżej 0.
A teraz moje pytanie.
Kapsuły powrotne mają z reguły kształt stożka i osłonę termiczną na szerszym końcu.
Jak jest utrzymywana taka właśnie orientacja, bo wg mnie naturalną pozycją, jaką powinien przyjąć taki obiekt jest odwrócenie się węższą stroną do przodu?
- w termosferze temperatura gazów (głównie tlenu) jest rzędu 1000-2000 C ale konwencjonalny termometr zarejestrowałby temp. poniżej 0.
Cytat: A normal thermometer would be significantly below 0 °C, because the energy lost by thermal radiation would exceed the energy acquired from the atmospheric gas by direct contact.- Powyżej 160 km zaczyna się strefa 'nieakustyczna'
Cytat:In the anacoustic zone above 160 kilometres (99 mi), the density is so low that molecular interactions are too infrequent to permit the transmission of sound.- stacja ISS opada w tempie ok. 2 km/miesiąc.
A teraz moje pytanie.
Kapsuły powrotne mają z reguły kształt stożka i osłonę termiczną na szerszym końcu.
Jak jest utrzymywana taka właśnie orientacja, bo wg mnie naturalną pozycją, jaką powinien przyjąć taki obiekt jest odwrócenie się węższą stroną do przodu?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.